Acasă Consum ”Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” – un proiect început înainte de 1989, poate fi...

”Amenajarea Hidroenergetică Răstolița” – un proiect început înainte de 1989, poate fi terminat

barajul_rastolnita

Guvernul a aprobat, joi(03.04.2025), scoaterea definitivă din fondul forestier național a unui teren de 37,5263 hectare, de către Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale ‘Hidroelectrica’ S.A., pentru realizarea amenajării hidroenergetice Răstolița, informează ”agerpres.ro” .

”Amenajarea Hidroenergetică Răstolița este un proiect de interes național destinat producerii de energie electrică și gestionării resurselor de apă în nord-estul județului Mureș. Proiectul asigură utilizarea complexă a debitelor râului Mureș și ale afluenților săi, contribuind atât la producția de energie regenerabilă, cât și la alimentarea cu apă a localităților din zonă. Concepția inițială a fost realizată înainte de 1989, iar în 1996 un studiu de optimizare a redus debitul instalat și a ajustat traseul aducțiunilor secundare pentru a respecta un nou acord de mediu mai restrictiv”, precizează sursa citată.

Pe lângă producția de energie, amenajarea contribuie la tranzitarea viiturilor, reducerea riscului de inundații și regularizarea debitelor râurilor, mai arată Guvernul.

Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național până la sfârșitul anului, acest proiect, început în 1989, devenind prima hidrocentrală deblocată și finalizată în istoria recentă a României, a anunțat, joi, ministrul Energiei.

”În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 89%, iar statul român a investit aici peste 714 milioane lei! Până la sfârșitul anului, Răstolița va livra energie în Sistemul Energetic Național!”, a menționat ministrul Energiei.

Potrivit sursei citate, Amenajarea Hidroenergetică Răstolița va avea o putere instalată de 35,2 MW – cât să alimentezi un oraș întreg și o producție anuală estimată de 120 GWh – energie 100% verde, regenerabilă.

Lungimea barajului este de 390 metri la coronament, 350 metri la bază, înălțimea de 105 metri, lungimea galeriei de aducțiune de 8,5 kilometri, iar cuva lacului: 24 milioane metri cubi de apă stocată, ‘un rezervor strategic pentru energie și apă’.

Citește art. integral pe ”agerpres.ro” .

Accesează și:
– 20.03.2025: Hidroelectrica repune în funcțiune hidroagregatul nr.1 (HA1) de la Centrala Porțile de Fier I – ”stiridigitale.ro”
– 23.08.2024: ”Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” – publicată de ministerul de resort – ”stiridigitale.ro”