Acasă Cultură 30.11: Sfântul Apostol Andrei, zi de bucurie și de reflecție pentru creștinismul...

30.11: Sfântul Apostol Andrei, zi de bucurie și de reflecție pentru creștinismul românesc – „ziarullumina.ro”

Ziua a 30-a a lunii noiembrie este pentru creștinătatea românească o zi de mare sărbătoare. Este ziua de bucurie duhovnicească, în care-l sărbătorește pe cel care a botezat-o, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat între Apostolii Mântuitorului Hristos. Această zi de bucurie este și una de reflecție duhovnicească, în care poporul nostru evaluează cu luciditate și realism izbânzile duhovnicești realizate de-a lungul istoriei sale.
În Persoana divino-umană a lui Hristos se împlinesc toate profețiile. Hristos este răspunsul tuturor căutărilor sufletului omenesc. El este liniștea tuturor neliniștilor metafizice ale omului în lunga sa istorie. Dum­ne­zeu-Omul ne descoperă în Persoana Sa frumusețea și măreția persoanei umane, a chipului ei cel dintâi, rostul său ontologic, care înseamnă viață în fericire, viață asumată ca dar primit de la Dumnezeu și ascultare responsabilă față de El.

Strămoșii noștri, dacii, au cultivat o religie favorabilă primirii credinței creștine, de aceea la vremea potrivită au fost binecu­vântați cu venirea Sfântului Apostol Andrei. Păstorii, curați la inimă, asceţi geto-daci, înțe­lepți și cititori ai semnelor vremii, l-au primit cu bunăvoință pe Sfântul Apostol, care aducea lumina lui Hristos, Unul din Treime, ca răspuns al căutărilor și năzuințelor lor. Primind vestirea evanghelică, ei au păstrat cu credincioșie taina credinței creștine, mulți dintre ei ajungând sfinți, slava acestui neam.
Rodul propovăduirii Sfântului Apostol Andrei îl reprezintă miile de martiri și de sfinți ai nea­mului nostru, milioanele de creștini mântuiți care au adormit întru dreapta credință și în nădejdea învierii. Toată frumu­sețea duhovnicească a teologiei, culturii, istoriei, imnografiei, iconografiei, artei și poeziei creș­tine, dezvoltată în Biserica noastră, are rădăcină, credința sădită de Dumnezeu prin predica Sfântului Apostol Andrei. Mai observăm că virtuțile principale ale…citește art. integral pe ”ziarullumina.ro”

Citește și:
– Viața Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României – ”doxologia.ro”
– Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României; Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei; Sfântul Ierarh Frumentie, Episcopul Etiopiei (Dezlegare la peşte) – ”ziarullumina.ro”
– Acatistul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat – ”doxologia.ro”
– Sfântul Andrei, Apostolul lui Hristos şi Ocrotitorul României – ”ziarullumina.ro”
– Peștera Sfântului Andrei (jud. Constanța) – ”doxologia.ro”
– Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” (jud. Constanța) – ”doxologia.ro”
– Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei (Patras, Grecia) – ”doxologia.ro”
– (Foto) Catedrala Sfântului Apostol Andrei din Patras (Grecia) – ”doxologia.ro”
– Sfântul Andrei, „cel dintâi chemat”, Apostol al Mântuitorului și al Neamului românesc – ”doxologia.ro”