Acasă Cultură 13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

sfantul arhanghel gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit, alături de Arhanghelul Mihail, în ziua de 8 noiembrie, dar și pe 26 martie și 13 iulie.

Provenit din limba ebraică, numele de Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu” și, după o altă traducere, „Dumnezeu este puternic”.

Sfântul Gavriil este aducător de vești bune, ușurează exprimarea și comunicarea, aduce pace și înțelegere, ne ajută să uităm și să iertăm. Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, mamelor, fecioarelor, copiilor, părinților care dau naștere copiilor, îi cresc în credință și îi pregătesc pentru mântuire și pentru viață veșnică. El este și ocrotitor al monahilor și monahiilor, al celor care viețuiesc în mănăstiri și în sihăstrie sau în pustie.

Tradiția Bisericii îl menționează că Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care a adus Sfintei Fecioare Maria Vestea cea Bună a mântuirii. Tot el i-a explicat prorocului Daniil vedeniile sale minunate, s-a arătat dreptei Ana înştiinţând-o că va naşte pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos şi a fost păzitorul Sfintei Fecioare Maria pe când se afla în templu. S-a arătat şi preotului Zaharia vestindu-i naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, le-a vestit păstorilor la Betleem marea bucurie a Naşterii Domnului şi s-a arătat Mântuitorului Hristos în Grădina Ghetsimani înainte de Patima Sa cea de bunăvoie.

De asemenea, Sf. Arhanghel Gavriil s-a arătat femeilor mironosiţe în ziua Învierii Domnului şi Sfintei Fecioare Maria pe când se ruga în Muntele Eleonului, vestindu-i apropierea cinstitei Adormiri.

Sfinții părinți ne spun că îngerii sunt organizați în 9 cete (coruri) și 3 triade (ierarhii): 1. Serafimii, Heruvimii și Tronurile; 2. Domniile, Stăpâniile și Puterile; 3. Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Sfântul Arhanghel Gavriil este pentru oameni îngerul milostivirii și al bunăvoinței dumnezeiești. Ființă de foc și dăruită vederii slavei dumnezeiești, Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca „duh slujitor, trimis ca să slujească pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii” (Evrei 1, 14). Potrivit Sfântului Proclu al Constantinopolului Sf. Arhanghel Gavriil a fost rânduit de Dumnezeu să vestească tainele legate de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Încununarea acestei misiuni a fost acel ”Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine” adresat Maicii Domnului.

Prăznuirea din luna iulie este una cu totul specială. Sărbătoarea a fost introdusă în secolul al IX-lea, cu ocazia sfințirii unei biserici cu hramul Sfântului Arhanghel Gavriil, în capitala Imperiului Bizantin, Constantinopol. Bucuria acestui mare eveniment și evlavia constantinopolitanilor față de Sfântul Arhanghel au făcut ca Iosif Imnograful să alcătuiască o rânduială de slujbă, în cinstea acestei zile.

Glasul 8
”Mai mare Voievodule al Oştilor Cereşti, rugămu-te pe tine noi nevrednicii ca, prin rugăciunile tale, să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor slavei tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi grăim: izbăveşte-ne din nevoi, Sfinte Arhanghele Gavriil, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus”.

 

Surse text:
– De ce este pomenit Sfântul Arhanghel Gavriil în ziua 13 a lunii iulie? – ”doxologia.ro”
Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil (13 iulie) – ”pravila.ro”
Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Bucureşti; Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Sf. Cuv. Ştefan Savaitul; Sf. Cuv. Sara – ”basilica.ro”

Accesează și:
– Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil – ”doxologia.ro”
– Cele 9 cete îngerești și misiunile lor – ”stiridigitale.ro”
– Acatistul Sfântului Arhanghel Gavriil – ”doxologia.ro”
– Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil – ”doxologia.ro”