Cu un randament mediu de 18% în ultimii ani cu tot cu dividende, acţiunile sunt vectorul creşterii pe termen lung, informează ”zf.ro” în episodul 3 al proiectului editorial „Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti“.
Dacă scopul tău este de a ajunge milionar încet, dar sigur peste ani de zile, atunci investiţiile în acţiunile celor mai mari companii listate îţi vor aduce randamente superioare obligaţiunilor şi depozitelor bancare. Cu alte cuvinte expunere mai mare pe acţiuni, faţă de obligaţiuni şi depozite bancare, în portofoliul unui investitor tânăr este câştigătoare pe termen lung întrucât acţiunile oferă protecţie la inflaţie.
Doar că nu este recomandat să fii 100% expus pe o singură clasă de active întrucât diversificarea portofoliului este esenţială pentru a reduce riscurile.
Dacă vârsta este de partea ta, atunci poţi avea o expunere de 60% în acţiuni în portofoliu – fie direct, fie prin fonduri de investiţii (inclusiv cele listate)” iar restul în alte instrumente, inclusiv cash pentru eventuale oportunităţi.
Prin acţiuni deţii o parte din companie. Prin obligaţiuni finanţezi compania respectivă sau chiar statul pentru o dobândă. Prima clasă de active este mult mai riscantă pe când a doua este stabilă dar expusă riscului inflaţiei. Cu cât inflaţia este mai mare, cu atât valoarea obligaţiunilor scade. Dar dacă eşti investitori pe termen lung şi păstrezi obligaţiunile până la scadenţă nu ar trebui să-ţi faci griji.
Din 2002 încoace, Bursa de Valori de la Bucureşti a livrat în medie un randament de 18% în fiecare an, cu tot cu dividende.
Obligaţiunile companiilor cu risc scăzut undeva la 4%, iar cu risc mai mare 7%. Titlurile de trezorerie, 0,8%. La Bucureşti, titlurile de stat Fidelis au dobânzi de 6-7% în lei şi de 5% în euro. Companiile care emit bonduri negarantate au un cupon chiar şi de 10% în lei.
Potrivit unui simulator al Bursei de Valori, suma de 100 de lei investită lunar din 1998 încoace ar însemna astăzi circa 385.000 de lei. La bănci aceeaşi sumă ar fi adus 70.000 de lei. Cash, 30.000 de lei.
Pentru a investi trebuie să-ţi dezvolţi o mentalitate de investitor. Investiţia trebuie să devină un obicei.
Citește art. integral pe ”zf.ro” .
Accesează și:
– Proiect editorial ”ZF.RO”, Gen Z Finance: ABC-ul investiției la BVB, Ep. 2 – Cum deschizi un cont de tranzacţionare – ”stiridigitale.ro”
– Proiect editorial ”ZF.RO”, Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti, Ep.1 – ”stiridigitale.ro”
– Află cum să devii investitor la bursă – ”bvb.ro”
– Site-ul oficial al Bursei de Valori București – ”bvb.ro”
Foto: ”freepik.com”