HUB-ul Român de Inteligență Artificială – HRIA va însemna un ecosistem în care vor fi dezvoltate cel puțin 30 de proiecte-pilot, care se pot regăsi în produse și servicii inovatoare bazate pe Inteligență Artificială (IA), a declarat Adina Magda Florea, director de proiect și profesor în cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București, informează ”agerpres.ro”.
”Acest proiect face parte dintr-o serie de cinci proiecte prioritare la nivelul României, ce are un consorțiu extrem de larg, format din universități și opt companii. Proiectul are mai multe obiective. În primul rând să dezvoltăm tehnologie de IA care să poată fi dusă în produse și în piață. În al doilea rând, să facem produse și servicii bazate pe IA. Este important de știut un lucru și anume că aceste companii din consorțiu nu sunt singurele care vor beneficia de rezultatele cercetării noastre. Noi vom produce niște tehnologii și vom stabili acorduri suplimentare de cooperare, astfel încât să avem efectiv rezultatele puse în piață. Diferența este că aceste companii au și cofinanțare din proiect, deci vin cu niște bani ai lor, sume destul de importante. Ceea ce este foarte important este că acest proiect se focalizează pe tineri și vrem să dezvoltăm noua generație de cercetători în Inteligența Artificială care vor produce schimbări în România, care vor fi capabili mai târziu să-și facă startup-uri, companii, să lucreze în cercetare, în învățământ”, a explicat directorul de proiect.
”Proiectul se întinde pe o durată de cinci ani. Noi dezvoltăm pe de o parte, tehnologie, pe de o parte aplicații, prototipuri care sperăm ulterior să ajungă în piață. Am promis că vom dezvolta în jur de minimum 30 de astfel de proiecte-pilot. Vom avea proiecte precum: analiză automată a datelor spațiale, predicția defectelor software, asistarea medicilor cu instrumente de IA în diagnosticare, identificarea necesităților cetățenilor pe baza tehnicilor de Inteligență Artificială într-o comunitate, proiect pentru supravegherea zonelor împădurite și a celor despădurite pe baza imaginilor din drone”, a subliniat coordonatoarea proiectului inovativ.
Luna martie a marcat începutul proiectului ‘HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA’, în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cod SMIS: 334906.
Proiectul este coordonat de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, în calitate de beneficiar, și implementat în parteneriat cu alte șase instituții de învățământ superior (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică ‘Gheorghe Asachi’ din Iași, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea ‘Babeș Bolyai’ din Cluj-Napoca) și opt IMM inovative (Terrasigna SRL, Neural Grader SRL, Centrul IT pentru Știință și Tehnologie SRL, Greensoft SRL, Safetech Innovations S.A., SoftTehnica SRL, Technology Systems and Services International SRL și Beia Consult International SRL), selecționate printr-un proces competitiv și transparent.
Printre exemplele de proiecte ce urmează a fi dezvoltate cu companiile partenere se află: Integrarea de tehnologii, inteligență artificială și robotică pentru îmbătrânirea activă și sănătoasă, Monitorizarea instalațiilor critice din infrastructura cu risc de incidente de mediu, Reconstrucție 3D Robustă și Precisă pentru Industria Lemnului, Soluție avansată de securitate cibernetică pentru IMM, Platformă inovatoare pentru facilitarea comunicării prin limbajului semnelor cu ajutorul Inteligenței Artificiale, Sistem software inteligent pentru monitorizarea satelitară a stabilității terenului și infrastructurii.
Citește art. integral pe: ”agerpres.ro”.
Accesează și:
– HUB Român de Inteligență Artificială – HRIA – ”upb.ro”
– 11.03.2025: HUB-ul Român de Inteligență Artificială – HRIA, un proiect sub coordonarea Politehnicii București – ”stiridigitale.ro”
– 05.03.2025: Politehnica București găzduiește cea mai mare competiție de jocuri video! – ”stiridigitale.ro”
– 24.02.2025: Universitatea Politehnica Timișoara va pregăti cadrele didactice pentru integrarea AI în procesul educațional – ”stiridigitale.ro”
– 31.05.2024: Prima conexiune cuantică funcţională şi integrată din România a fost realizată de Univ. Politehnica din București – ”stiridigitale.ro”
– 24.05.2024: Creștere de aproape 5 ori a productivității în sectoarele unde se utilizează ”Inteligența Artificială” – studiu – ”stiridigitale.ro”
– 22.05.2024: European Council: Artificial intelligence (AI) act receives green light – first worldwide rules on AI – ”stiridigitale.ro”
– 31.05.2023: Prima conexiune cuantică funcţională şi integrată din România a fost realizată de Univ. Politehnica din București – ”stiridigitale.ro”
Foto: ”freepik.com”