În jur de 7.000 de locuințe au fost afectate luna trecută de inundațiile din județele Vaslui și Galați, pentru care s-au deschis doar 438 de dosare de daună, a atenționat marți, Nicoleta Radu, directorul general al PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), societatea care emite asigurările obligatorii de locuințe împotriva inundațiilor, cutremurului și alunecărilor de teren. Aceasta a făcut un apel la autoritățile locale care ar trebui să informeze cetățenii și chiar să recurgă la amenzi, potrivit legii, informează ”hotnews.ro” .
– Asigurarea locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren (asigurarea PAD) este obligatorie conform Legii 260/2008.
– În teorie, amenda pentru neasigurarea obligatorie a locuinței este între 100 și 500 de lei. În practică, însă, până acum nu a fost aplicată nicio amendă. Cei care trebuie să aplice sancțiunea sunt primarii, care, însă, au nevoie de voturile oamenilor și se feresc să fie personaje negative.
Doar 10 din 100 de case sunt asigurate împotriva inundațiilor în astfel de zone.
Aceasta a subliniat însă că foarte puține locuințe au asigurarea obligatorie PAD împotriva inundațiilor, cutremurului și alunecărilor de teren.
– „Din pacate rămân foarte mulți cetățeni care nu vor avea o locuința refacută după aceste evenimente tocmai pentru că în aceste zone avem grade de cuprindere (n.a în asigurare) de 5-7% uneori 10% în cel mai fericit caz.
– Întrebarea mea este una retorică: oare autoritățile locale nu știu ca zonele acelea sunt expuse riscurilor naturale? Nu înțeleg beneficiile unei protecții financiare a oamenilor în caz de evenimente majore? Ce vom face cu oamenii care vor rămâne fără locuințe?”, a spus șefa PAID.
Aceasta a subliniat că deși Statul acordă ajutoare de urgență după astfel de calamități, fondurile nu sunt suficiente pentru refacerea locuințelor.
O asigurare obligatorie (PAD) împotriva celor trei riscuri naturale costa 50 de lei pe an pentru locuințele din chirpici, pentru care proprietarii pot primi o despăgubire de maxim 50.000 de lei în cazul unui dezastru, sau 130 de lei/an pentru locuințele din materiale mai rezistente, pentru care despăgubirea maximă poate ajunge la 100.000 de lei.
Citește art. integral pe ”hotnews.ro” .
sursă: ”paidromania.ro”
”Informare privind PAD
În conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului Europei din 20 ianuarie 2016 privind distribuția de asigurări, puteți accesa documentul de informare privind polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD).
Este obligatoriu să îți asiguri locuința împotriva dezastrelor naturale printr-o polița PAD.
Locuința fără PAD?
În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei. – sursa: ”paidromania.ro” .
La 30.09.2024, situația, la nivel de țară, se prezintă astfel:
Sursă: ”Harta-PAD”
Accesează și:
– Şefa PAID: Fonduri de 1,3 miliarde de euro pot fi aduse, în orice moment, în ţară pentru despăgubiri – 20.10.2024 (VIDEO) – ”financialintelligence.ro”