26.03.2025, București: S-a lansat oficial Banca de Investiții și Dezvoltare (BID). BID este deținută integral de statul român prin Ministerul Finanțelor.
Astfel, după CEC Bank și Exim Banca Românească, România are o nouă instituție financiară, dar această nouă apariție nu va funcționa precum o bancă comercială, informează ”wall-street.ro”.
Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) a apărut în noiembrie 2023, aflată în subordinea Ministerului de Finanțe, fiind o instituție controlată de stat care are ca scop gestionarea fondurilor europene și finanțarea (indirectă) a sectoarelor care nu sunt încă acoperite de băncile comerciale.
„Banca de Investiții și Dezvoltare a fost creată pentru a echilibra disfuncționalitățile pieței bancare și pentru a facilita accesul la finanțare. Va rog să vă concentrați pe ceea ce facem nu pe ceea ce nu facem: pentru că am văzut articole că am fi concurenți pentru CEC Bank și Exim Banca Românească. Nu suntem concurenți pentru nimeni; suntem parteneri cu tot sistemul bancar și suntem complementari cu toate instituțiile de credit din România. Nu avem voie să fim concurenți. Cum vom facilita accesul la finanțare: e tehnică bancară prin produsele noastre care înglobează garanția statului. Prin această garanție eliberăm necesarul de capital pe care băncile trebuie să îl atașeze activelor pe care le pun în piață” a declarat Președintele Directoratului BID.
Conform strategiei de investiții și creditare a BID, valabilă până la finalul PNRR, Banca de Investiții și Dezvoltare (BID) își propune să sprijine economia românească prin finanțarea IMM-urilor, a proiectelor de infrastructură și prin facilitarea accesului la fonduri europene. BID va colabora cu bănci, instituții financiare și autorități publice pentru a oferi soluții de finanțare indirectă și directă, evitând concurența cu băncile comerciale.
Banca de Investiții și Dezvoltare va prelua de la Exim Banca Românească activitățile desfășurate în numele statului, conform unei ordonanțe recente. Scopul este de a centraliza și eficientiza finanțarea proiectelor strategice, transformând BID în principalul instrument al statului pentru susținerea investițiilor. Totodată, banca va continua să reprezinte România în fonduri internaționale și să atragă bani pentru proiecte de infrastructură, energie și dezvoltare regională.
Citește art. integral pe ”wall-street.ro”.
Accesează și:
– 16.11.2023: Guvernul României aprobă constituirea Băncii de Investiții și Dezvoltare – ”stiridigitale.ro”