Acasă Digital Pudra de roșcove (carob) – proprietăți și beneficii

Pudra de roșcove (carob) – proprietăți și beneficii

pudra de roscove

Pudra de roșcove (carob) este folosită de mii de ani de civilizațiile din zona mediteraneană. Roșcovul este cunoscut încă de pe vremea Egiptului Antic. Fructul roșcovului, roșcova, este asemănător cu lintea, mazărea, soia și fasolea.

Deși provine din regiunile mediteraneene, pudra de roșcove și-a găsit mulți susținători și pe meleagurile noastre, datorită calităților și gustului plăcut. Obținută prin măcinarea păstăilor de roșcove coapte, pudra este folosită ca îndulcitor natural, dar și ca înlocuitor pentru cacao.

pastai de roscove

Diferențe între pudra de roșcove(carob) și cacao:
– pudra de roșcove este ușor mai dulceagă și are o aromă ușor caramelizată, în vreme ce pudra de cacao are un gust amărui;
– pudra de roșcove nu conține grăsimi;
– pudra de cacao contine cofeină, teobromină (un alcaloid care are efecte similare cu ale cofeinei).

Pudra de roșcove conține: complex vitamina B (vitamina A; B1; B2; B3); vitamina D; magneziu; fier; potasiu; antioxidanti; fibre; calciu; fosfor; zaharuri; polifenoli; mangan.

Pudra de roșcove (carob) – beneficii
– Este bogată în polifenoli – păstăile de roșcove conțin cantități mici de proteine ​​(3–4%) și lipide (0,4–0,8%) și cantități semnificative de carbohidrați (76%), în principal solubili, cum ar fi zaharoza. Pudra de roșcove este bogată în polifenoli, în special în taninuri condensate și acid galic, care este responsabil pentru modularea expresiei genelor și protejarea celulelor adenomului de colon de impactul genotoxic al peroxidului de oxigen.

– Este bogată în nutrienți, săracă în calorii – pudra de roșcove nu conține grăsimi, însă e o sursă de fibre mai bună decât cacaua. Fibrele ajută la reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale, la prevenirea constipației și la păstrarea unei greutăți adecvate. De asemenea, carobul conține fier, cupru, zinc, mangan și vitamina A,  ultima dintre acestea fiind utilă pentru păstrarea sănătății oculare.

– Conține calciu, dar nu oxalați – pudra de roșcove le este indicată și persoanelor care au avut pietre la rinichi și care mențin o dietă care exclude oxalații. Deși are calciu în conținut, pudra de roșcove nu are și oxalați, precum cacaua.

– Este o sursă de antioxidanți – cercetările au arătat că pudra de roșcove este o sursă de polifenoli, conținând nu mai puțin de 24, printre care flavonoide și acid galic. Aceștia reduc stresul oxidativ și luptă împotriva radicalilor liberi, având proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, anticanceroase și neuroprotectoare. De asemenea, quercetina are și ea efecte pozitive în combaterea celulelor canceroase.

– Nu conține sodiu, cofeină, tiamină și gluten – multe persoane consumă prea multă sare, atât din alimente, cât și adăugată, crescându-și riscul de hipertensiune, osteoporoză, probleme renale, accident vascular cerebral și atac de cord. Pudra de roșcove nu conține sodiu, motiv pentru care poate fi folosită de persoanele care trebuie să evite sarea. Poate fi un înlocuitor pentru ciocolată. De asemenea, spre deosebire de cacao, carobul nu conține nici tiamină, un aminoacid care poate declanșa migrenele.

– Combate diareea – bogată în taninuri (polifenoli care se găsesc în unele plante), pudra de roșcove poate fi folosită ca remediu natural pentru combaterea diareei.

– Are efecte anti-cancer – cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în societatea occidentală.

– Are efecte anti-hiperlipidemie – ateroscleroza este cauzată în principal de leziuni ale celulelor endoteliale sau de nivelurile  excesive de colesterol seric, rezultând un număr mare de particule lipidice pe bază de lipoproteine ​​cu densitate scăzută depuse în peretele arterial al formării endoteliului. Mai multe studii au arătat că incidența bolilor cardiovasculare este asociată cu o dietă săracă în fibre.
Fibrele dine roșcove pot controla semnificativ colesterolul total din sânge și pot reduce nivelul colesterolului din lipoproteine ​​cu densitate scăzută, atrag atenția specialiștii.

– Are efecte anti-reflux – refluxul este frecvent la sugari. În țările europene, guma de roșcove este cel mai utilizat agent de îngroșare a laptelui. Studiile au arătat că guma de roșcove scade semnificativ numărul de episoade de regurgitare și ameliorează alte simptome de reflux gastroesofagian, cum ar fi plânsul și tulburările de somn.

Utilizare
Pudra de roșcove poate fi folosită în smoothie-uri de fructe și legume, iaurt  sau peste o cupă de înghețată, în aluatul de prăjituri sau în cel de pâine.

Surse text:
– Ce beneficii are pudra de roscove si de ce este mai sanatoasa decat cacaua – ”doc.ro”
– Pudra de roscove: beneficii, proprietati si modalitati de utilizare – ”drmax.ro”

Foto: ”freepik.com”