De fiecare dată când instalați un program/o aplicație pe dispozitivul mobil, vi se solicită să activați diferite permisiuni. Aplicația de făcut fotografii care vă cere să permiteți accesul la cameră ar fi de înțeles, dar nu toate permisiunile aplicațiilor se justifică. Unele aplicații pot solicita acces suplimentar la datele dvs. pentru a vă spiona, informează ”nordvpn.com” .
Necesitate permisiunilor aplicațiilor/programelor instalate. Motive:
– Funcționalitatea aplicației. Majoritatea aplicațiilor au nevoie de permisiuni specifice pentru a funcționa. Aplicațiile de mesagerie necesită acces la contactele dvs. pentru a trimite mesaje, camera foto necesită acces la cameră și microfon pentru a face înregistrări, iar aplicația dvs. de navigație trebuie să acceseze locația dvs. pentru a oferi cele mai bune sugestii de traseu.
– Experiența utilizatorului. Unele permisiuni ale aplicațiilor de telefon nu sunt esențiale, dar vă pot îmbunătăți experiența în cadrul aplicației.
– Securitate și confidențialitate. Dacă aplicațiile ar obține permisiuni de acces în mod implicit, aceasta ar putea compromite securitatea dispozitivului dvs. Prin urmare, permisiunile aplicațiilor sunt ca o măsură de protecție în cazul în care descărcați o aplicație suspectă. Dacă setați corect permisiunile aplicațiilor, acestea pot împiedica aplicațiile să acceseze anumite date și să vă spioneze.
Deși permisiunile aplicațiilor sunt necesare, uneori aplicațiile solicită permisiuni de care nu au nevoie și pe care nu ar trebui să le aibă. De exemplu, aplicație ”calculator” poate dori să vă acceseze contactele sau fotografiile. Dacă permiteți accesul, s-ar putea să vă dați datele pe mâna unui program spion, deghizat.
Diferitele permisiuni există din diverse motive. O aplicație poate avea nevoie de o permisiune specifică pentru a funcționa, în timp ce alta poate solicita aceeași permisiune pentru a colecta și a vă vinde datele.
Camera foto
Dacă o aplicație accesează camera dvs. foto, aceasta poate face fotografii și înregistra videoclipuri. Unele aplicații pot abuza de această permisiune pentru a accesa camera foto fără știrea dvs. și pentru a vă invada intimitatea. Dacă, camera iPhone-ului dvs. pornește singură, este un semnal de alarmă.
Uneori, solicitările camerei au sens și pentru alte aplicații. De exemplu, aplicațiile de mesagerie/social media pot avea nevoie de ea pentru apeluri video sau postări, în timp ce alte aplicații o pot solicita pentru a scana coduri QR.
Microfonul
Dacă simțiți că telefonul dvs. vă ascultă, poate doriți să verificați ce aplicații pot accesa microfonul. Aplicațiile cu acces la microfon pot înregistra audio. Unele aplicații pot abuza de acest acces pentru a capta conversațiile dvs. fără consimțământul dvs.
Verificați întotdeauna dacă aplicația instalată necesită acces la microfon pentru scopul pentru care a fost creată. Este logic să acordați acces la microfon aplicațților de mesagerie pentru efectuarea apelurilor, camerelor pentru înregistrarea sunetului video sau aplicațiilor pe care le comandați cu vocea.
Fișiere și media
Aplicațiile care au acces la fișierele și materialele(”media”) dvs. pot citi, modifica sau șterge conținutul de pe dispozitivul dvs., inclusiv fișierele sensibile, fotografiile și clipurile video.
De exemplu, ”biblioteca foto” poate avea nevoie de acces la fișiere și media pentru a vă sorta și previzualiza fotografiile, în timp ce software-ul de securitate are nevoie de acest acces pentru a vă scana fișierele de malware.
Toate aplicațiile au nevoie de acces la fișierele dvs.? Cel mai probabil, nu. Prin urmare, luați în considerare posibilitatea de a refuza accesul la fișiere și media pentru majoritatea aplicațiilor, mai ales dacă pare irelevant pentru funcția lor principală.
Locația
Aplicațiile cu acces la locație pot urmări locația dispozitivului dvs. utilizând GPS sau alte metode de localizare. Este esențial pentru aplicațiile de hărți și navigație, dar multe alte aplicații solicită și ele acces.
Este posibil să doriți să vă partajați din când în când locația cu prietenii pe Facebook Messenger, dar sigur doriți ca Facebook să știe în permanență unde vă aflați?
Unele companii pot utiliza accesul la locație pentru publicitate personalizată, urmărire și vânzarea istoricului locației dvs. către terțe părți.
În plus, dacă permiteți unei aplicații să vă înregistreze istoricul locației și infractorii cibernetici ”sparg” aplicația respectivă sau contul, aceștia își pot da seama rapid unde locuiți, unde lucrați și unde vă întâlniți cu prietenii.
Locația dvs. reprezintă date sensibile, deci acordați prudență atunci când permiteți acces la locație.
Contacte și jurnale de apeluri
Acordarea accesului la contactele și jurnalele de apeluri permite aplicațiilor să citească și să gestioneze agenda dvs. telefonică și să vadă istoricul apelurilor dvs.
De obicei, permisiunile pentru contacte și jurnalul de apeluri sunt destinate aplicațiilor pe care le utilizați pentru a efectua apeluri și a trimite mesaje, însă multe alte aplicații ar dori să acceseze aceste date. La urma urmei, aplicațiile cu scopuri ascunse ar putea abuza de acest acces pentru a colecta informații despre tiparele dvs. de comunicare și pentru a utiliza ulterior datele colectate pentru atacuri de phishing, spam sau alte activități frauduloase.
Acces special
În afară de permisiunile obișnuite ale aplicațiilor, unele aplicațții/programe pot solicita acces special. În esență, acest acces include mai multe permisiuni diferite, cum ar fi:
– Acces la toate fișierele;
– Apper on top;
– Ignorarea modului „Nu deranjați” (Do not disturb)
– Modificarea setărilor sistemului
– Utilizați date mobile atunci când modul de economisire a datelor este activat
– Instalați aplicații necunoscute
– Control Wi-Fi.
Este un acces „special” dintr-un anumit motiv – majoritatea acestor permisiuni controlează modul în care se comportă telefonul, iar o aplicație cu scopuri ascunse, cu un astfel de acces, ar putea crea pagube dispozitivului dvs.
Riscurile acordării permisiunilor aplicațiilor
La fel ca în cazul termenilor și condițiilor, mulți oameni trec cu vederea cererile de permisiuni ale aplicațiilor instalate și sunt de acord cu tot ceea ce solicită aplicația.
Riscurile de a permite permisiunile aplicațiilor includ următoarele:
– Furtul identității. Unele permisiuni pot permite aplicațiilor să acceseze informații personale, cum ar fi numele, adresa de domiciliu, adresa de e-mail, numărul de telefon și data nașterii. Infractorii din spatele aplicației respective ar putea utiliza informațiile dvs. personale pentru a comite un furt de identitate sau alte activități frauduloase.
– Atacuri personalizate. Escrocheriile online sunt mult mai eficiente atunci când sunt personalizate, astfel încât permisiunile aplicațiilor care vă dezvăluie datele pot ajuta hackerii să creeze atacuri convingătoare de phishing și inginerie socială.
– Urmărirea locației. Aplicațiile cu acces la localizare vă pot descoperi adresa de acasă sau de la serviciu și vă pot știi în orice moment unde vă aflați.
Agențiile de marketing ar putea utiliza în mod abuziv informațiile privind locația dvs. pentru crearea de profiluri și publicitate.
Hackerii ar putea să o folosească pentru vishing, smishing sau alte înșelătorii.
Infractorii ar putea folosi adresa dvs. pentru a planifica un jaf atunci când sunteți plecat.
Brokerii de date ar putea colecta și vinde datele dvs. de localizare.
– Malware. Aplicațiile cu permisiuni speciale pot descărca fișiere, inclusiv programe malware, pe dispozitivul dumneavoastră. Programe/aplicații instalate, cu scopuri ascunse, pot prelua controlul asupra dispozitivului dvs. și vi se poate solicita o răscumpărare sau vă poate spiona.
– Scurgere de date. Orice date accesate de aplicații riscă să fie compromise sau furate. O scurgere de date se poate întâmpla din cauza unui sistem de operare și a unei aplicații învechite sau a unei alte vulnerabilități de pe dispozitivul dvs.
– Confidențialitate compromisă. Majoritatea datelor de pe dispozitivul dvs. sunt private, astfel încât aplicațiile care le accesează fără niciun motiv întemeiat vă compromit confidențialitatea.
Cum să gestionați permisiunile aplicațiilor
Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a evita activarea permisiunilor periculoase ale aplicațiilor:
– Citiți recenziile și descrierile aplicațiilor. Înainte de a instala o aplicație, citiți recenziile altor utilizatori pentru a vedea dacă cineva a raportat un comportament suspect sau solicitări excesive de permisiuni.
– Analizați cu atenție cererile de permisiune. Atunci când instalați sau actualizați aplicația, revizuiți din nou solicitările de permisiune.
– Permiteți numai permisiunile necesare. Luați întotdeauna în considerare permisiunile de care aplicația are nevoie pentru a funcționa.
– Acordați o atenție deosebită accesului special. Aveți grijă să decideți ce aplicații ar trebui să aibă permisiunea de a modifica setările de sistem – aceasta poate afecta funcționalitatea dispozitivului dvs.
– Aveți grijă de securitatea aplicațiilor dvs. Instalați actualizări și patch-uri de securitate, astfel încât hackerii să nu aibă timp să exploateze vulnerabilitățile aplicației. Acest lucru este esențial în special pentru aplicațiile cu acces special sau alte permisiuni periculoase.
– Nu subestimați aplicațiile foarte cunoscute/renumite. Aplicațiile renumite dau de obicei impresia că sunt sigur de utilizat, dar nu omiteți analizarea cererilor lor de permisiune.
– Verificați, în mod constant, permisiunile aplicațiilor dvs. Verificați periodic permisiunile pe care le-ați acordat aplicațiilor de pe dispozitivul dvs. și revocați sau modificați permisiunile aplicațiilor pe care nu vă mai simțiți confortabil să le permiteți.
Citește art. integral ”App permissions explained: Which ones should you allow?” pe”nordvpn.com” . (en).
Traducere (automată) neoficială a art. din limba engleză – efectuată cu ”deepl.com/translator” .
Foto: ”freepik.com”