Acasă Computing Ghidul începătorilor despre VPN-uri

Ghidul începătorilor despre VPN-uri

vpn

Un ghid VPN complet pentru 2023
Știi deja un pic despre VPN-uri și ce fac ele. Poate ai auzit că sunt utile pentru canalelor de streaming sau pentru a ocoli restricțiile de internet de la școală sau de la locul de muncă.
Citește, mai jos, un art. apărut pe ”privacyaffairs.com”

Ce este un VPN?
VPN este acronimul pentru Virtual Private Network (Rețea Privată Virtuală).

Când vă conectați la internet, dispozitivul dvs., cum ar fi un laptop sau un mobil, se conectează la un router prin WiFi sau un cablu ethernet. Routerul este conectat la un modem care, la rândul său, se conectează la internet prin intermediul furnizorului dvs. de servicii de internet (ISP).

Dispozitivul dvs. trimite grupuri mici de informații, numite pachete de date, prin aceste conexiuni care conțin instrucțiuni despre ceea ce doriți să „facă” internetul, adică, ce site să vizitați, detaliile de autentificare, etc.

Apoi, site-ul web răspunde trimițând pachete de date înapoi către dvs. care afișează site-ul web și orice conținut sau detalii necesare.

Aceste pachete de date pot dezvălui multe informații despre dvs. către ISP-ul dvs. și site-urile web pe care le vizitați, cum ar fi:
– Locația dvs. exactă, bazată pe adresa dvs. IP.
– Ce pagini web vizitați, când și pentru cât timp.
– Orice informații pe care le introduceți pe site-urile web care nu sunt securizate cu HTTPS.

Aceste informații pot urmări comportamentul sau locația dvs. și pot restricționa accesul la conținut.
Site-urile web în sine pot, de asemenea, să îl restricționeze.
Ceea ce face un VPN, pe de altă parte, este să creeze un tunel VPN securizat sau ceea ce se numește și un gateway VPN, între dispozitivul dvs. și internet.

Asta înseamnă că toate acele pachete de date despre care am vorbit mai devreme sunt criptate și trimise prin ISP-ul dvs. la un server deținut de compania VPN, unde sunt decriptate și trimise mai departe către internet.

Pachetele care revin urmează aceeași cale. Asta înseamnă că, chiar dacă rețeaua la care ești conectat este compromisă și cineva monitorizează pachetele de date pe care le trimiți și le primești (cunoscut sub numele de sniffing de pachete), acestea vor vedea doar o încărcătură de litere și numere amestecate (cunoscut sub numele de text cifrat).

Principalele diferențe între o conexiune VPN și internetul obișnuit sunt:
– Toate informațiile sunt criptate la punctul de origine (dispozitivul dvs.) și sunt decriptate doar când ajung la serverul controlat de compania VPN.
– Adresa dvs. IP reală este mascată de adresa IP a serverului VPN.
– ISP-ul dvs. nu poate vedea ce site-uri web vizitați.
– Utilizarea unui VPN poate determina internetul să încetinească din cauza timpului necesar pentru a cripta și decripta datele, iar acest lucru depinde și de viteza serverului VPN.

Cu toate acestea, una dintre cele mai populare utilizări ale unui VPN este de a schimba locația aparentă. Asta deoarece obții adresa IP a serverului VPN, care ar putea fi oriunde pe glob.

Ocolește blocările și restricțiile
Există trei moduri principale prin care site-urile web sunt blocate.
– Blocarea rețelei – Administratorul rețelei dvs., să spunem la școală sau la muncă, a decis că anumite site-uri web nu sunt permise.
– Cenzura guvernamentală – Când guvernul decide că anumite site-uri web nu sunt permise, acestea pot fi blocate pentru întreaga țară.
– Blocare geografică – Serviciile online precum YouTube, Netflix și BBC iPlayer utilizează blocarea geografică pentru a permite accesul doar din anumite părți ale lumii.

Citește art. integral pe ”privacyaffairs.com” .