Acasă Consum Declararea veniturilor din criptomonede – termen 26 Mai

Declararea veniturilor din criptomonede – termen 26 Mai

crypto

Persoanele care au investit în 2024 în criptomonede au termen data de 26 mai pentru a-și declara câștigurile la ANAF, informează ”economica.net” .

În România impozitul se situează la 10% din venituri, dar politicile fiscale diferă radical de la o țară la alta. De exemplu, unele țări impun impozite mari pe câștigurile de capital rezultate din tranzacționarea criptomonedelor, iar altele exonerează complet activele digitale. În timp ce, mai multe țări au interzis complet tranzacțiile cu criptomonede. Mai jos vă prezentăm nivelul impozitului în diferite părți ale lumii, potrivit datelor companiei canadiene HelloSafe.

În anul 2024, piața crypto a atins cote record, mai ales după ce Donald Trump a câștigat pentru a doua oară alegerile prezidențiale din SUA. Pe 5 decembrie 2024, prețul Bitcoin a depășit pentru prima dată pragul psihologic de 100.000 de dolari, dublu față de cât valora o unitate în februarie 2024.

Impozitarea câștigurilor de capital din criptomonede în Europa relevă o mare diversitate a politicilor fiscale. Unele țări, precum Malta, Cipru și Estonia, se remarcă prin absența totală a impozitării. Altele, precum Germania sau Danemarca, aplică rate ridicate care pot depăși 50%.

Între aceste extreme, mai multe țări adoptă impozite forfetare moderate (de exemplu, Franța la 30%, Bulgaria la 10%) sau impozit progresiv în funcție de valoarea câștigurilor (de exemplu, Spania de la 19% la 28%).

Impozitarea din România
În acest moment, avem impozit de 10% pe veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede și dobânzile obținute prin staking (nn. Staking-ul este procesul prin care participi activ la validarea blocurilor pe blockchainurile de tip proof-of-stake (PoS), similar cu minarea pe blockchainurile de tip proof-of-work. Atunci când faci staking de criptomonede, contribui la securitatea rețelei și obții recompense în tokenuri – ”help.revolut.com”). Câștigul sub nivelul a 200 de lei pe tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 de lei.

În plus, pe veniturile din crypto se plătește și constribuția la sănătate (CASS), dacă depășesc pragurile de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute. Pentru anul 2024, salariul minim brut folosit la stabilirea pragurilor este de 3.300 de lei. Prin urmare, pragurile sunt 19.800 de lei, 39.600 de lei, respectiv, 79.200 de lei. Cota de CASS este 10% din aceste praguri, atunci când se ating sau se depășesc pragurile respective.

Impozitul se plătește prin completarea formularului pentru declarația unică la ANAF.

Citește art. integral pe ”economica.net” .

Foto: ”freepik.com”