Acasă Cultură Broccoli – beneficii și contraindicații

Broccoli – beneficii și contraindicații

Broccoli a devenit popular în țara noastră  și a intrat în scurt timp printre preferințele celor care îți doresc un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată. Poate fi consumat ca atare, matur, dar si sub forma de germeni, atât crud, cât și gătit la aburi, la cuptor sau fiert. Se potrivește de minune în supe, salate și îl poți adăuga cu siguranță și într-un smoothie verde.

Provine din zona mediteraneană, iar denumirea i-a fost dată în Italia, din cuvântul „broccolo”. Broccoli face parte din familia cruciferelor, alături de varza verde, roșie sau creață, varza de Bruxelles, ridichii, conopidă și napi.

Prezintă numeroase proprietăți, fiind o legumă extrem de bogată în substanțe nutritive, minerale și vitamine, precum: vitaminele A, B, C, K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan, fosfor, precum și antioxidanți și compuși antiinflamatori

Beneficii:
Previne cancerul  – Lăstarii de broccoli conțin sulforafan, un compus cu proprietăți anti-cancerigene.

Îmbunățește sănătatea cardiovasculară – Consumul de lăstari de broccoli poate ajuta la reducerea inflamației și a colesterolului LDL (rău), ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.

Facilitează digestia – Lăstarii de broccoli conțin fibre și compuși care pot ajuta la menținerea sănătății intestinale și la reducerea inflamației în tractul digestiv.

Îmbunătățește sănătatea oaselor – Lăstarii de broccoli conțin calciu, vitamina K și alte substanțe nutritive importante pentru sănătatea oaselor.

Previne sau ajută la combaterea infecției cu H pylori – anumite substanțe găsite în broccoli, cum ar fi sulforafanul, pot ajuta la combaterea infecției cu H. pylori, care generează gastrita sau ulcerul gastric.

Întărește sistemul imunitar – Broccoli este bogat în beta-caroten și vitamina C, dar conține și valori moderate de zinc și seleniu. Toate aceste substanțe nutritive ne ajută în lupta cu toxinele, cu virusurile și bacteriile, întărind sistemul imunitar și protecția naturală a organismului.

Îmbunătățește vederea – Broccoli conține luteină și vitamina A, două substanțe importante pentru sănătatea ochilor.

Întârzie îmbătrânirea – Vitamina C din broccoli este unul dintre cei mai buni antioxidanți și previne instalarea unor afecțiuni degenerative.

Susține sistemul nervos – Broccoli conține și potasiu, un mineral esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos. Consumul regulat de broccoli poate îmbunătăți memoria și atenția și poate împiedica apariția unor afecțiuni ca demența și Alzheimer.

Reglează tensiunea arterială – Magneziul și calciul din broccoli au efecte benefice asupra tensiunii arteriale, pe care o echilibrează. În același timp, luteina și vitaminele B6 și B9 mențin arterele sănătoase și reduc riscul de arteroscleroză.

Protejează pielea de razele UV – Broccoli conține glucorafanin, o substanță care protejează tegumentul și acționează ca o barieră între razele UV și piele.

Ajută la slăbit

Contraindicații 
În general consumul de broccoli este tolerat de majoritatea persoanelor, iar alergiile au loc rar. Cu toate acestea, există situații în care este contraindicat.

Persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide ar trebui să evite această legumă, deoarece este goitrogenă, astfel că în cantități mari poate avea influență negativă la cele care prezintă sensibilitate.

Consumul de broccoli este contraindicat și celor care se află sub tratament medical pentru subțierea sângelui. Medicația poate interfera cu aportul ridicat de vitamina K din broccoli.

 

Surse text:
– 12 motive pentru care trebuie să mananci broccoli – ”doc.ro”
– Broccoli – beneficii, proprietăți, contraindicații – ”drmax.ro”
– Broccoli, proprietăți binefăcătoare – ”sfatulmedicului.ro”

Foto: ”freepik.com”