Acasă Consum BNR lansează o monedă aniversară cu tema: ”375 de ani la nașterea...

BNR lansează o monedă aniversară cu tema: ”375 de ani la nașterea Sf. Antim Ivireanul”

manastirea antim

28.02.2025: Începând cu data de 3 martie 2025, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 375 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, conform unui comunicat ”bnro.ro” .

Aversul monedei prezintă un detaliu al ușii de la intrarea în biserica mănăstirii Antim, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, anul de emisiune „2025” și valoarea nominală „100 LEI”.

moneda_aniversara_antim_ivireanul_avers

Reversul monedei redă portretul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și inscripția ,,375 DE ANI DE LA NASTEREA SFANTULUI IERARH ANTIM IVIREANUL”.

moneda_aniversara_antim_ivireanul_revers

Monedele din aur cu tema 375 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Monedele din aur cu tema 375 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul au putere circulatorie pe teritoriul României.

Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 375 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul este de 1.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este 4.400,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 375 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursă: ”bnro.ro” .

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul este ctitorul frumoasei mănăstirii Antim din București. Datorită introducerii limbii române în cult, Sfântul Antim Ivireanul împreună cu Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, sunt considerați precursorii Marii Uniri din 1918. Acest mare Sfânt este serbat în calendarul ortodox în data de 27 septembrie.

Vistierie de daruri, ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, acest trimis al lui Dumnezeu pământului românesc din îndepărtata Ivirie (Georgia), nu a îngropat niciun talant din câți i-au fost dăruiți de Dumnezeu și pe toți, ca o slugă bună și credincioasă, i-a înmulțit.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi) pe la 1650. În jurul anilor 1690 a ajuns în Țara Românească, unde i-a fost încredințată tipărirea cărților bisericești. Ulterior a creat o școală de tipografie la Mănăstirea Snagov.

În anul 1708 a fost întronizat Mitropolit al Țării Românești, continuându-și activitatea tipografică. Între 1713-1715 a ctitorit Mănăstirea Antim, iar în anul 1716, la instalarea Regimului Fanariot, a fost arestat și condamnat la închisoare în Mănăstirea Sf. Ecaterina din Sinai, însă pe drum a fost ucis și aruncat în apele râului Tungia, lângă Adrianopol.

Anul 2016, când s-au împlinit 300 de ani de la moartea Sfântului Antim Ivireanul, a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, conform ”basilica.ro” .

Accesează și:
– 5 Februarie: Sfânta Muceniță Agata – ”stiridigitale.ro”
– 27 Septembrie: Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești – ”stiridigitale.ro”
– Acatistul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești – ”doxologia.ro”
– Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, luminător, ctitor și martir al dreptei credințe – ”ziarullumina.ro”
– Mănăstirea Antim își cinstește mâine ctitorul și ocrotitorul – ”trinitas.tv”
– Antim Ivireanul sau străinul care ne-a învățat limba română – ”doxologia.ro”