Acasă Cultură 06.12.2024 – Actualizare știre: 6-8 Decembrie, al doilea tur de scrutin al...

06.12.2024 – Actualizare știre: 6-8 Decembrie, al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2024

prezidentiale2024.bec.ro - logo

Actualizare știre: 06.12.2024: Curtea Constituțională a României ”anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României” – ”stiridigitale.ro”

Conform deciziei Curții Constituționale a României –   al doilea tur are loc între 6-8 decembrie 2024

După centralizarea a 100% din procesele verbale (din țară, din străinătate și prin corespondență) din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, situația este următoarea: Călin Georgescu pe primul loc, cu 22,94%, urmat de Elena Lasconi cu 19,18%.

În al doilea tur de scrutin, pe buletinul de vot se vor afla:
– Călin Georgescu, independent;
– Elena Lasconi, USR.

Zilele votării – al doilea tur de scrutin
– În ţară,
votarea are loc în ziua de 8 decembrie, între orele 07:00-21:00;
– În străinătate, votarea pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale are loc pe parcursul a trei zile:
6 decembrie, între orele 12:00-21:00(ora locală);
7 decembrie, între orele 07:00-21:00(ora locală);
8 decembrie, între orele 07:00-21:00(ora locală).

Constituția României – extras
CAPITOLUL II
Preşedintele României
ARTICOLUL 80
Rolul Preşedintelui  

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 81
Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

ARTICOLUL 82
Validarea mandatului şi depunerea jurământului

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

ARTICOLUL 83
Durata mandatului

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

ARTICOLUL 85
Numirea Guvernului

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

ARTICOLUL 86
Consultarea Guvernului
Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87
Participarea la şedinţele Guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

ARTICOLUL 88
Mesaje

Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

ARTICOLUL 89
Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

ARTICOLUL 90
Referendumul

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

ARTICOLUL 91
Atribuţii în domeniul politicii externe

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

ARTICOLUL 92
Atribuţii în domeniul apărării

(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.
(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.
(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.

ARTICOLUL 93
Măsuri excepţionale

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

ARTICOLUL 94
Alte atribuţii  

Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
1. conferă decoraţii şi titluri de onoare;
2. acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
3. numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
4. acordă graţierea individuală.

TITLUL VI
Integrarea euroatlantică
ARTICOLUL 148
Integrarea în Uniunea Europeană

(1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
(3) Prevederile alineatelor (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
(4) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării şi din prevederile alineatului (2).
(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituţiilor Uniunii Europene.

ARTICOLUL 149
Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord

Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Sursă: ”presidency.ro”

Accesează și:
– 05.12.2024: Linșaj mediatic Georgescu”cotidianul.ro”
– 04.12.2024: MANIPULAREA CSAT – Fosta procuroare DNA Claudia Rosu traduce informarile SRI, SIE, STS si MAI in cazul Georgescu: “Informarile declasificate in scopul manipularii necunoscatorilor sunt lipsite de relevantaNu au fost utilizate resurse tehnice comune si nu au fost observate adrese IP partajate, zice chiar SRI. SIE – informare gen istorie, secreta, dar stiuta de toata lumea. STS- cinstiti. Nimic. A fost totul OK… Atac in derulare din partea actualei conduceri a Romaniei impotriva Romaniei””luju.ro”
– 04.12.2024: Ion Cristoiu: „Documentele au fost create pentru a putea fi DECLASIFICATE” – ”gandul.ro”
– 04.12.2024: MARELE FAS SECURISTIC – Disperat sa blocheze alegerea lui Calin Georgescu in functia de presedinte, Klaus Iohannis a desecretizat informarile primite de CSAT de la SRI, SIE, STS si MAI privind campania electorala a lui Calin Georgescu. De tot rasul: informarile prezinta modul in care a fost folosita reteaua TikTok de Calin Georgescu si dezvaluie o finantare prezentata deja de presa – ”luju.ro”
– 04.12.2024: Adevărul Bisericii: Patriarhul Daniel nu cedează șantajului. Spune clar că NU o susține pe Elena Lasconi: BOR APĂRĂ VALORILE CREDINȚEI CREȘTINE – ”activenews.ro”
– Pagina web, oficială, a Biroului Electoral Central – Pentru alegerea Președintelui României 2024 – ”https://prezidentiale2024.bec.ro/”
– Votul românilor din străinătate – La alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024 – ”https://www.votstrainatate.ro/”
– Pagina web, oficială, a Autorității Electorale Permanente – ”roaep.ro”
– Alegeri pentru Președintele României – Ministerul Afacerilor Externe 
– 02.12.2024: Actualizare știre: Curtea Constituțională a României a dispus ”reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot” aferente primului tur al Alegerilor Prezidențiale 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 02.12.2024: Rezultate finale (oficiale) – Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților (Parlamentul României) 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 28.11.2024: Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților (Parlamentul României) 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 28.11.2024: STS: ”nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C” – ”stiridigitale.ro”
– 28.11.2024: Consiliul Suprem de Apărare a Țării: ”au existat atacuri cibernetice” – ”stiridigitale.ro”
– 27.11.2024: ”Un vot crucial, cât o revoluție. Lumea a votat împotriva aroganței și a nesimțirii politicienilor”. Interviu cu istoricul Armand Goșu – ”stiridigitale.ro”
– 26.11.2024: Victoria lui Călin Georgescu a demonstrat că sistemul și Soros cu ong-urile sale s-au izbit de partidul invizibil al familiștilor creștini și al tradiționaliștilor din România. Prof. Ilie Bădescu intervievat de Victor Roncea: Rezultatul nu este o surpriză – ”stiridigitale.ro”
– 25.11.2024: Actualizare știre: Călin Georgescu, primele declarații după închiderea urnelor: ”…poporul român a ales să nu mai stea îngenuncheat, să nu mai fie invadat, să nu mai fie apăsat, să nu mai fie umilit…” – ”stiridigitale.ro”
– 13.11.2024: Av. Marian Nazat: ”Despre minciunile electorale” – ”stiridigitale.ro”
– 09.11.2024: Gen. (r) Silviu Predoiu: ”…cea mai recentă probă de nesimțire colectivă pe care ne-o servesc primii bărbați ai țării” – ”stiridigitale.ro”
– 29.10.2024: Av. Marian Nazat: ”Șantajabilii noștri președinți…” – ”stiridigitale.ro”
– 25.10.2024:
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale începe pe 25 Octombrie 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 07.09.2024: Manipularea Psihologică a Populației – analiză – ”stiridigitale.ro”
– 15.07.2024: Gen. (r) Predoiu:”Să fim atenți ce alegem pentru că vine un timp când România va trebui să invețe să stea foarte bine pe picioarele ei!” – ”stiridigitale.ro”
– 10.07.2024: Silviu Predoiu: Ceilalți candidați la prezidențiale pot fi controlați, într-un fel sau altul! – ”canal33.ro”