Sfântul Mare Mucenic Mercurie este prăznuit în calendarul ortodox în data de 25 noiembrie.
Sfântul Mare Mucenic Mercurie mai este cunoscut și sub numele de Abu-Seifein, care în limba arabă înseamnă „Cel care are două săbii”, cu referire la o a doua sabie care i-a fost dată de Arhanghelul Mihail.
Sfântul Mare Mucenic Mercurie s-a născut în anul 224 în cetatea Eskentos, din Capadocia (provincie romană din Asia Mică, astăzi în Turcia). Tatăl său, Yares, de origine scită, centurion în armata imperială romană, i-a dat numele la naștere Philopater („Iubitor al Tatălui”, în limba greacă). La scurt timp după nașterea fiului său, Yares și soția sa s-au creștinat.
Familia sa se ocupa cu vânatul animalelor, trăind practic de pe urma acestei îndeletniciri. La o vânătoare, tatăl său, pe nume Yares, împreună cu bunicul Sfântului Mercurie s-au speriat de moarte atunci când au fost atacați de o fiară sălbatică nemaiîntâlnită. Căzut la pământ, în stare de leșin, Yares avu o vedenie: în fața ochilor săi apăru un briliant și apoi auzi o voce care i se adresă astfel: „Yares, eu sunt Dumnezeul tău care te iubește. Știu că ai o inimă bună și că de aceea urăști să te închini idolilor. Vreau să-ți spun că fiul tău, Philopater, va fi ca un copac roditor și din acest motiv te voi binecuvânta pe tine și pe femeia ta. Philopater va fi martorul meu și el va fi defăimat pentru credința sa în Mine”.
După un timp, profeția se împlini și astfel Yares deveni Noah sau Noe, soția sa – Saphina, iar copilul lor, Philopater, primi, asemenea părinților săi, un nou nume la botez, respectiv Mercurie.
Au trecut anii și tânărul Mercurie a fost chemat de noul împărat roman, Decius, să îl înlocuiască pe Noe în rândurile armatei imperiale. Descris ca fiind foarte puternic și curajos, Sfântul Mercurie a câștigat respectul camarazilor săi, fiind renumit ca un iscusit mânuitor al spadei romane (gladius). Când barbarii au atacat Roma, Decius a ezitat să lupte cu ei, văzând mulțimea acestora. Mercurie a venit în fața lui și a spus: „Nu vă temeți, pentru că Dumnezeu ne va ucide dușmanii și ne va aduce victoria”.
După mai multe zile de luptă, Arhanghelul Mihail i-a apărut lui Mercurie, cu o sabie strălucitoare. Sfântul Mucenic Mercurie a luat acea sabie de la arhanghel, de aici provenind și numele Abu-Seifein – „Cel cu două săbii”, o sabie militară și o sabie divină. Sub comanda lui, romanii au obținut o victorie decisivă asupra barbarilor. Aflând această veste, Decius s-a bucurat nespus; el l-a onorat pe Sfântul Mercurie și l-a înaintat în rangurile militare.
În anul 249 împăratul roman Decius a promulgat un edict prin care toți creștinii, indiferent de vârstă sau stare socială, erau obligați să vină personal și să ofere jertfe zeilor păgâni. Celor care fugeau li se confiscau averile și când se întorceau acasă puteau fi uciși, dar cel mai adesea se urmărea obținerea apostazierii (renegarea credinței creștine) și nu uciderea lor.
Arhanghelul Mihail i-a apărut lui Mercurie și i-a spus să-și amintească de Dumnezeu și să nu se teamă de persecuție. Sfântul s-a simțit încurajat și a petrecut toată noaptea rugându-se cu credință. Împăratul Decius a trimis mesageri care l-au chemat pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie la palatul imperial din Cezareea Capadociei. Acolo, împăratul, după ce i-a mulțumit pentru faptele de arme și vitejia arătată în lupte, i-a spus: „Dragă Mercurie, să mergem să oferim jertfe zeilor care ne-au ajutat să obținem victoria în acest război”. Sfântul Mercurie a refuzat însă și a mărturisit că este creștin spunând: „Nu mă închin nimănui, decât Domnului și Dumnezeului meu”. Împăratul a încercat să-l convingă să renunțe la credința sa, dar nu a reușit. Atunci a ordonat ca Sfântul Mare Mucenic Mercurie să fie legat și torturat. Temându-se însă de o revoltă, pentru că poporul îl admira și îl iubea pe Sfântul Mucenic Mercurie, împăratul a ordonat decapitarea grabnică a sfântului, la 4 decembrie 250. Dar a doua zi după tăierea sfântului s-a aflat trupul lui alb ca zăpada și ieșea dintr-însul bună mireasmă de mir de mult preț și tămâie.
Sursă text: ”pravila.ro”
Părticele din Moaștele Sfântului Mare Mucenic Mercurie se găsesc, în România, la:
– Mănăstirea Mihai Vodă din București;
– Biserica Sfântul Mare Mucenic Mercurie sectorul 3, Titan din București;
– Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea;
– Mănăstirea Hurezi, Horezu, județ Vâlcea.
Troparul Sfântului Mare Mucenic Mercurie – Glasul 2
”Degrab ne întâmpină pre noi…
Nevoințele muceniciei răbdându-le ca un ostaș nebiruit ai stătut înaintea împăratului celui nemuritor, Mare Mucenice Mercurie, unde împreună cu cetele pătimitorilor luând îndrăzneală, grăbește cu rugăciunile tale spre ajutorul celor ce cu credință cinstesc pomenirea ta”.
Accesează și:
– Viața Sfântului Mare Mucenic Mercurie – ”doxologia.ro”
– Acatistul Sfântului Mare Mucenic Mercurie – ”doxologia.ro”
– Mercurie, sfântul celor două săbii – ”basilica.ro”