La 30 decembrie 2023 a fost adoptată Decizia (UE) nr. 2024/210 a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și în România, conform căreia, începând cu data de 31 martie 2024, România va deveni stat membru Schengen.
Începând cu această dată, controalele la frontierele aeriene și maritime urmează a fi ridicate.
„Concret, persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate, activitate care nu se derulează decât de structurile Ministerului Afacerilor Interne şi activitate care este curentă în toate aeroporturile din Spaţiul Schengen şi, bineînţeles, celălalte aeroporturi internaţionale. Persoanele respective nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonetele pe care cu toţii le ştim. Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare”, a explicat un oficial al Ministerului Afacerilor Interne.
Chiar și în aceste condiții sunt posibile, până la îmbarcare, verificări polițienești(Poliţia de Frontieră, echipajele mixte ale Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări) ale identității pesoanelor, pentru stabilirea situației legale a acestora. Toate persoanele vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil.
Începând cu 31 martie 2024, spațiul Schengen va cuprinde 29 de state: Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Regatul Danemarcei, Confederația Elvețiană, Republica Estonia, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Federală Germania, Republica Elenă, Islanda, Republica Italiană, Republica Letonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Malta, Regatul Norvegiei, Republica Polonă, Republica Portugalia, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Regatul Țărilor de Jos, Ungaria.
Condiții de ieșire din țară pentru cetățenii români minori
– Dacă minorul călătorește însoțit de ambii părinți este nevoie doar de documentul de călătorie individual (pașaport, carte de identitate).
– Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte, pe lângă documentul individual de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată(în România – la un notar public; în străinătate – la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României) a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate sau o hotărâre judecătoarească.
– Dacă minorul călătorește însoțit de o terță persoană(alta decât părinții sau reprezentantul legal), pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară declarația autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
– Dacă minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se deplasează la studii, concursuri are nevoie de documentul individual de călătorie valabil, de dovada scopului declarat al călătoriei și de o declarație notarială prin care unul dintre părinți își dă acordul pentru efectuarea călătoriei.
– Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul individual de călătorie valabil, are nevoie de declarație autentificată a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.
Atunci când se deplasează la domiciliu/reședință – în afara României, minorul trebuie să prezinte doar documentul individual de călătorie și dovada faptului că se deplasează la domiciliu, respectiv reședință, indiferent dacă este singur sau însoțit.
În lipsa acestor documente, minorului nu i se va permite continuarea călătoriei.
Declarațiile autentificate se obțin, în România, la notarul public, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
Însoțitorii cetățeni români ai minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră.
Detalii suplimentare privind Condițiile de ieșire din țară pentru cetățenii români minori pot fi consultate pe site-ul ”politiadefrontiera.ro”.
Surse text:
– Air Schengen: Ce se schimbă de la 31 martie pentru românii care călătoresc cu avionul sau vaporul. Condiții pentru copii – ”economedia.ro”
– România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie – ”evz.ro”
– România în Schengen, din 31 martie, cu frontierele aeriene și maritime. Care vor fi regulile pe aeroporturi – ”hotnews.ro”
Foto: ”freepik.com”