În Capitală există în prezent 10 unități de cult care au primit de-a lungul timpului titulatura de Paraclis Patriarhal. Basilica.ro prezintă lista lor și un scurt istoric al acordării acestui statut de-a lungul timpului, informează ”basilica.ro”.
Termenul paraclis este în general cunoscut ca desemnând o capelă sau biserică non-parohială construită alături de altă incintă, pe care o deservește – în mănăstiri (în incinta chiliilor), în campusuri sau centre universitar universitare, în spitale, în Reședința Patriarhală sau la reședințele ierarhilor sau chiar în sedii de protoierii.
Primele două paraclise patriarhale au fost desemnate de Preafericitul Părinte Patriarh Justinian Marina în vremuri de prigoană ateistă.
Astfel, primul paraclis patriarhal a fost Mănăstirea Antim, care a primit acest titlu în 1950, pentru a fi salvată de la demolare.
În 1954, Biserica „Sf. Spiridon – Nou” a primit titlul de Paraclis Patriarhal, după ample lucrări de renovare, pentru a găzdui hirotoniile ierarhilor, întronizările și vizitele la nivel înalt bisericesc.
Celelalte opt paraclise patriarhale au fost desemnate de Părintele Patriarh Daniel.
Preafericirea Sa acordă acest titlu onorific suplimentar mănăstirilor și parohiilor care sprijină activitatea misionară a Patriarhiei Române – în principal activitatea Centrului de presă Basilica al Patriarhiei Române, dar și alte proiecte, cum ar fi construirea Catedralei Naționale.
Lista Paracliselor Patriarhale, cu anii în care au primit această titulatură:
1950 – Mănăstirea Antim
1954 – Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon” ‑ Nou
2007 – Biserica „Sfântul Anton” ‑ Curtea Veche
2007 – Biserica „Sfântul Mina”‑ Vergu
2007 – Biserica Așezămintele Brâncovenești – „Domnița Bălașa”
2007 – Biserica „Sfântul Elefterie” ‑ Nou
2007 – Biserica Parcul Domenii ‑ Cașin
2011 – Paraclisul „Învierea Domnului” al Catedralei Mântuirii Neamului
2020 – Schitul Darvari
2021 – Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” ‑ Brâncuși
Citește art. integral pe ”basilica.ro”.