Acasă Cultură Distribuirea mandatelor de senatori și deputați în noul Parlament al României 2024

Distribuirea mandatelor de senatori și deputați în noul Parlament al României 2024

Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților (Parlamentul României) 2024 – După centralizarea a 100% din procesele verbale (din țară, din străinătate și prin corespondență) -rezultatele sunt următoarele(procentul minim necesar este de 5% din voturile valabile exprimate, pentru ca un partid să acceadă în Parlamentul României):
Camera Deputaților:
1. PSD – 21,96%
2. AUR – 18,01%
3. PNL – 13,20%
4. USR – 12,40%
5. S.O.S. România – 7,36%
6. POT – 6,46%
7. UDMR – 6,34%.

Senat:
1. PSD – 22,30%
2. AUR – 18,30%
3. PNL – 14,28%
4. USR – 12,26%
5. S.O.S. România – 7,76%
6. POT – 6,39%
7. UDMR – 6,38%.

 

În noul Parlament vor fi 331 de deputați (312 aleși și 19 de la minorități) și 134 de senatori, conform ”romania.europalibera.org” .

reprezentare parlamentari/judet 2024

După cum spune Biroul Electoral Central (BEC), situația voturilor obținute de competitorii electorali arată astfel:

Camera Deputaților
PSD – Partidul Social Democrat  – 86 de mandate;
AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – 62 de mandate;
PNL – Partidul Național Liberal50 de mandate;
USR – Uniunea Salvați România41 de mandate;
Partidul S.O.S. România28 de mandate;
POT Partidul Oamenilor Tineri23 de mandate;
UDMR – Uniunea Democrată Maghiară din România22 mandate;
Minorități – 19 mandate.

Senat
PSD37 de mandate;
AUR 26 de mandate;
PNL 21 de mandate;
USR 18 mandate;
Partidul S.O.S. România15 mandate;
POT 7 mandate;
UDMR 10 mandate.

grafic parlamentari 2024

Citește art. integral pe ”romania.europalibera.org” .

11.12.2024: Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie 2024, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, conform ”presidency.ro” .

Extras din Constituția României: – Parlamentul
SECŢIUNEA 1
Organizare şi funcţionare
ARTICOLUL 61
Rolul şi structura  
(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
(2) Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.

ARTICOLUL 62
Alegerea Camerelor  
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale.
(2) Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de o singură organizaţie.
(3) Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, în raport cu populaţia ţării.

ARTICOLUL 63
Durata mandatului  
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

ARTICOLUL 69
Mandatul reprezentativ  
(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
(2) Orice mandat imperativ este nul.

ARTICOLUL 70
Mandatul deputaţilor şi al senatorilor  
(1) Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică.
(2) Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

ARTICOLUL 71
Incompatibilităţi  
(1) Nimeni nu poate fi, în acelaşi timp, deputat şi senator.
(2) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de membru al Guvernului.
(3) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică.

ARTICOLUL 72
Imunitatea parlamentară  
(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Legiferarea
ARTICOLUL 73
Categorii de legi  
(1) Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare.
(2) Legile constituţionale sunt cele de revizuire a Constituţiei.
(3) Prin lege organică se reglementează:

  1. sistemul electoral; organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente;
  2. organizarea, funcţionarea şi finanţarea partidelor politice;
  3. statutul deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora;
  4. organizarea şi desfăşurarea referendumului;
  5. organizarea Guvernului şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării;
  6. regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război;
  7. regimul stării de asediu şi al stării de urgenţă;
  8. infracţiunile, pedepsele şi regimul executării acestora;
  9. acordarea amnistiei sau a graţierii colective;
  10. statutul funcţionarilor publici;
  11. contenciosul administrativ;
  12. organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanţelor judecătoreşti, a Ministerului Public şi a Curţii de Conturi;
  13. regimul juridic general al proprietăţii şi al moştenirii;
  14. organizarea generală a învăţământului;
  15. organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului, precum şi regimul general privind autonomia locală;
  16. regimul general privind raporturile de muncă, sindicatele, patronatele şi protecţia socială;
  17. statutul minorităţilor naţionale din România;
  18. regimul general al cultelor;
  19. celelalte domenii pentru care în Constituţie se prevede adoptarea de legi organice.

ARTICOLUL 74
Iniţiativa legislativă  
(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
(2) Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea.
(3) Guvernul îşi exercită iniţiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă Cameră sesizată.
(4) Deputaţii, senatorii şi cetăţenii care exercită dreptul la iniţiativă legislativă pot prezenta propuneri legislative numai în forma cerută pentru proiectele de legi.
(5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai întâi Camerei competente să le adopte, ca primă Cameră sesizată.

ARTICOLUL 75
Sesizarea Camerelor  
(1) Se supun spre dezbatere şi adoptare Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată, proiectele de legi şi propunerile legislative pentru ratificarea tratatelor sau a altor acorduri internaţionale şi a măsurilor legislative ce rezultă din aplicarea acestor tratate sau acorduri, precum şi proiectele legilor organice prevăzute la articolul 31 alineatul (5), articolul 40 alineatul (3), articolul 55 alineatul (2), articolul 58 alineatul (3), articolul 73 alineatul (3) literele e), k), l), n), o), articolul 79 alineatul (2), articolul 102 alineatul (3), articolul 105 alineatul (2), articolul 117 alineatul (3), articolul 118 alineatele (2) şi (3), articolul 120 alineatul (2), articolul 126 alineatele (4) şi (5) şi articolul 142 alineatul (5). Celelalte proiecte de legi sau propuneri legislative se supun dezbaterii şi adoptării, ca primă Cameră sesizată, Senatului.
(2) Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.
(3) După adoptare sau respingere de către prima Cameră sesizată, proiectul sau propunerea legislativă se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv.
(4) În cazul în care prima Cameră sesizată adoptă o prevedere care, potrivit alineatului (1), intră în competenţa sa decizională, prevederea este definitiv adoptată dacă şi cea de-a doua Cameră este de acord. În caz contrar, numai pentru prevederea respectivă, legea se întoarce la prima Cameră sesizată, care va decide definitiv în procedură de urgenţă.
(5) Dispoziţiile alineatului (4) referitoare la întoarcerea legii se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care Camera decizională adoptă o prevedere pentru care competenţa decizională aparţine primei Camere.

ARTICOLUL 76
Adoptarea legilor şi a hotărârilor
(1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
(2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi
(3) La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere.

ARTICOLUL 77
Promulgarea legii  
(1) Legea se trimite, spre promulgare, Preşedintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
(2) Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.
(3) Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

ARTICOLUL 78
Intrarea în vigoare a legii  
Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.

Accesează și:
– 17.12.2024: Pe cine au ales românii pentru Parlament. Lista completă. Decizia finală revine Comisiei de validare a mandatelor – ”qmagazine.ro”
– 02.12.2024: Rezultate finale (oficiale) – Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților (Parlamentul României) 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 28.11.2024: Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților (Parlamentul României) 2024 – ”stiridigitale.ro”
– 27.11.2024: ”Un vot crucial, cât o revoluție. Lumea a votat împotriva aroganței și a nesimțirii politicienilor”. Interviu cu istoricul Armand Goșu – ”stiridigitale.ro”
– 13.11.2024: Av. Marian Nazat: ”Despre minciunile electorale” – ”stiridigitale.ro”
– 09.11.2024: Gen. (r) Silviu Predoiu: ”…cea mai recentă probă de nesimțire colectivă pe care ne-o servesc primii bărbați ai țării” – ”stiridigitale.ro”
– 07.09.2024: Manipularea Psihologică a Populației – analiză – ”stiridigitale.ro”
– 15.07.2024: Gen. (r) Predoiu:”Să fim atenți ce alegem pentru că vine un timp când România va trebui să invețe să stea foarte bine pe picioarele ei!” – ”stiridigitale.ro”
– Pagina web, oficială, a Biroului Electoral Central – Pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din Anul 2024 – ”https://parlamentare2024.bec.ro/”
– Votul românilor din străinătate – La alegerile parlamentare din anul 2024 – ”https://www.votstrainatate.ro/parlamentare”
– Pagina web, oficială, a Autorității Electorale Permanente – ”roaep.ro”
– Alegeri pentru Senat și Camera Deputaților – Ministerul Afacerilor Externe