Cei trei magi veniţi să se închine Împăratului Hristos născut în peştera din Betleem au adus daruri: aur, smirnă şi tămâie. Cinstitele Daruri se păstrează la mănăstirea athonită Sfântul Pavel.
Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a păstrat aceste daruri şi, la adormirea sa, le-a lăsat Bisericii din Ierusalim, laolaltă cu alte cinstite odoare ce au aparţinut Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
În perioada bizantină, Împăratul bizantin Arcadie a adus darurile magilor la Constantinopol. Din pricina Cruciadei a IV-a, sfintele odoare au fost duse în anul 1204 la Niceea, pentru 60 de ani. Împăratul Mihail Paleologul le aduce din nou în Constantinopol, unde rămân până la anul 1453 d. Hr.
După căderea Constantinopolului, darurile magilor ajung la sultana Mara, fiica domnitorului Serbiei, Gheorghie Brancovici. Acesta, fiind biruit de turci, a fost nevoit să dea de soţie pe fiica sa, Mara, sultanului Murad al II-lea. Sultanul i-a îngăduit să trăiască în credinţa creştinească. Mara a fost cea care l-a crescut pe Mahomed al II-lea – cuceritorul Constantinopolului.
În anul 1470, sultana Mara a hotărât să ducă cinstitele daruri la mănăstirea athonită Sfântul Pavel, pe care tatăl ei o ajutase prin binefacerile lui în repetate rânduri. Aici a coborât împreună cu suita ei la portul mănăstirii, aducând cu ea Darurile Magilor. Cam la jumătatea distanţei dintre port şi mănăstire, împărăteasa a auzit glasul Maicii Domnului spunându-i: „Mara, Mara, să nu mergi mai departe, căci în mănăstire locuiesc monahi, iar tu eşti femeie. Aici stăpânesc eu”. Şi îndată i-a apărut înainte Maica Domnului, care i-a interzis să continue drumul şi i-a poruncit să se întoarcă la port, spunându-i că numai ea (Maica Domnului) este împărăteasa acestui loc. Sultana a lăsat Darurile părinţilor mănăstirii, care veniseră în întâmpinarea ei.
Astăzi, aurul magilor a fost împărţit în 28 de pandantive de 5-7 cm în formă dreptunghiulară, trapezoidală sau poligonală, iar tămâia şi smirna sunt împărţite în 62 de mărgele, asemenea măslinelor…citește art. integral pe ”doxologia.ro”
Într-o predică de Crăciun, Părintele Patriarh Daniel a explicat simbolismul acestor daruri:„Aur înseamnă că Pruncul este Împărat.
Smirna este o materie aromată, foarte frumos mirositoare. În acelaşi timp, aceasta menţine starea de curăţie atunci când este amestecată cu ulei de aloe. De aceea, smirna se folosea la îmbălsămarea morţilor. Smirna, în cazul acesta, în mod profetic însemna că Pruncul care este Împărat, Dumnezeu şi Mare Preot, va trece prin moarte, dar nu va cunoaşte stricăciunea, căci va învia din morţi. Smirna semnifică taina morţii şi Învierii lui Hristos.
Tâmâia înseamnă că El este Dumnezeu şi Mare Preot, pentru că marele preot de la templu aducea tămâie lui Dumnezeu.”
Totodată, „aurul este dreapta credinţă, tămâia este rugăciunea unită cu lacrimile fierbinţi ale pocăinţei, iar smirna este viaţa curată şi faptele bune”, a mai explicat Patriarhul României.
Trinitastv.ro: Pelerinajul Magilor în drumul lor spre Betleem, pentru a-L întâmpina pe pruncul Hristos, trece în acest an prin țara noastră. În mod simbolic, acest fapt se întâmplă prin aducerea la Mănăstirea Pantocrator, din județul Teleorman, a darurilor oferite de cei trei magi Domnului, la Nașterea Sa, în urmă cu 2000 de ani. Odoarele păstrate în Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, au ajuns astăzi la Drăgănești-Vlașca și vor binecuvânta Episcopia Alexandriei și Teleormanului timp de 6 zile.
Vizionează aici știrea (conținut găzduit de o terță parte – youtube.com/trinitastv; timp vizionare 6:25)
Programul Darurile Magilor – Mănăstirea Pantocrator (România)
Citește și:
– Întâmpinarea Darurilor Magilor la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman – ”ziarullumina.ro”
– Darurile magilor de la Răsărit la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman – ”ziarullumina.ro”
– De ce sunt importante Darurile magilor și aducerea lor în țara noastră – ”basilica.ro„
– Darurile celor trei magi de la Răsărit pentru Pruncul Sfânt vor fi aduse în România din Sf. Munte Athos – ”basilica.ro”
– Darurile Magilor și importanța acestora pentru lumea creștină – ”doxologia.ro”
Mănăstirea Pantocrator – pagina web oficială
Mănăstirea Pantocrator – pagina facebook