”De şapte ori pe zi Te-am lăudat pentru judecăţile dreptăţii Tale”
În Biserică sunt Șapte Laude, care reprezintă sfintele slujbe ce se oficiază zilnic în cultul ortodox. Slujbele acestea se numesc laude pentru că prin ele Îl lăudăm şi Îl preamărim pe Dumnezeu. Sunt în număr de şapte după cuvântul psalmistului: „De şapte ori pe zi Te-am lăudat pentru judecăţile dreptăţii Tale” (Psalmi 118, 164) şi iarăşi: „Seara şi dimineaţa şi la amiezi spune-voi, voi vesti şi va auzi glasul meu” (Ps. 54, 19). Numărul şapte simboliza desăvârşirea, permanenţa. De aceea, încă din perioada apostolică s-au rânduit aceste slujbe zilnice, pentru ca prin ele oamenii să se asemene îngerilor, care laudă neîncetat pe Dumnezeu.
De adăugat și faptul că Laudele sunt de fapt opt, dar Utrenia şi Ceasul I se socotesc de obicei amândouă ca o singură Laudă, astfel încât ele rămân şapte. De aceea Ceasul I se citeşte totdeauna îndată după Utrenie, înainte de otpustul acesteia şi fără binecuvântarea obișnuită de la început. Ceasurile, în număr de patru (întâi, al treilea, al șaselea, al nouălea), marchează principalele momente (ceasuri) ale zilei.
Împărțirea Laudelor bisericești
Slujbele dintr-o zi liturgică se împart în trei grupe, formate fiecare din câte trei slujbe:
– grupa I – Ceasul al nouălea, Vecernia, Pavecernița;
– grupa a II a – Miezonoptica, Utrenia și Ceasul întâi;
– grupa a III a – Ceasul al treilea, Ceasul al șaselea și Liturghia sau Obednița – atunci când nu se face Liturghie.
Cele Șapte Laude sunt următoarele: Miezonoptica; Utrenia cu Ceasul întâi, Ceasul al treilea, Ceasul al şaselea, Ceasul al nouălea, Vecernia, Pavecerniţa. Sfânta Liturghie nu face parte dintre Laude.
Ceasurile sau orele canonice fac parte dintre Laudele „mici”, adică cele alcătuite mai mult din citiri făcute la strană, rolul preotului în oficierea lor fiind foarte redus. De aceea, rânduiala lor se află în Ceaslov, cartea prin excelenţă a cântăreţilor de strană. Astăzi Ceasurile se citesc aproape numai în mănăstiri şi în unele catedrale chiriarhale, la care se păstrează regula de slujbă a mănăstirilor.
De regulă, ele se citesc în tinda (pronaosul) bisericii, ca şi Pavecerniţa şi Miezonoptica. Cât priveşte momentul din zi în care se oficiază, odinioară ele se citeau aproximativ în momentele din cursul zilei indicate de însăşi denumirea lor: Ceasul I, la începutul primului sfert din zi (aproximativ ora 6 dimineaţa); Ceasul III, la începutul sfertului al doilea din zi (aproximativ ora 9 dimineaţa); Ceasul VI, la miezul zilei (aproximativ ora 12), iar Ceasul IX, la începutul ultimului sfert al zilei (aproximativ ora 15.00). Cu vremea însă, ele s-au grupat în jurul Laudelor mari (Vecernia şi Utrenia) citindu-se în legătură cu acestea, astfel: Ceasurile I, III şi VI se citesc dimineaţa, între Utrenie şi Liturghie, iar Ceasul IX seara, imediat înainte de Vecernie.
Ceasul al șaselea – a patra Laudă bisericească
Despre Ceasul al şaselea, Sfântul Vasile cel Mare spune: „La ora a şasea este necesară rugăciunea, după exemplul Sfinţilor: „Seara şi dimineaţa şi la amiază mă voi ruga şi voi striga şi El va auzi glasul meu.” (Ps. 54,9).
În Ceasul al şaselea, săvârşeşte rugăciunile, cu psalmi, cu plâns, deoarece în acest ceas a fost răstignit pe Cruce Domnul nostru Iisus Hristos.
”Şi era acum ca la ceasul al şaselea şi întuneric s-a făcut peste tot pământul până la ceasul al nouălea.
Când soarele s-a întunecat; iar catapeteasma templului s-a sfâşiat pe la mijloc.
Şi Iisus, strigând cu glas tare, a zis: Părinte, în mâinile Tale încredinţez duhul Meu. Şi acestea zicând, Şi-a dat duhul.
Iar sutaşul, văzând cele ce s-au făcut, a slăvit pe Dumnezeu, zicând:
Cu adevărat, Omul Acesta drept a fost.”, ni se spune în pericopa Evanghelică de la Luca (23, 44).
Mântuitorul a fost răstignit în ziua a şasea a săptămânii, atunci când a fost creat omul la începutul lumii. A fost răstignit în ceasul al şaselea din zi, pentru că tot în acelaşi ceas Adam a mâncat din pomul oprit, iar noul Adam, Hristos, prin Răstignirea, Moartea şi Învierea Sa, l-a scos pe om de sub povara păcatului strămoşesc şi i-a dăruit viaţă veşnică, de aceea să spunem şi noi cu sutaşul astăzi,cu adevărat, Fiul lui Dumnezeu este Iisus Hristos Mântuitorul nostru.
Psalmul 53, citit la Ceasul al șaselea
Dumnezeule, întru numele Tău mântuiește-mă și întru puterea Ta mă judecă. Dumnezeule, auzi rugăciunea mea, ia aminte cuvintele gurii mele. Că străinii s-au ridicat împotriva mea și cei tari au căutat sufletul meu și n-au pus pe Dumnezeu înaintea lor. Că iată, Dumnezeu ajută mie și Domnul este sprijinitorul sufletului meu. Întoarce-va cele rele vrăjmașilor mei; cu adevărul Tău îi vei pierde pe ei. De bunăvoie voi jertfi Ție; lăuda-voi numele Tău, Doamne, că este bun, că din tot necazul m-ai izbăvit și spre vrăjmașii mei a privit ochiul meu.
Rugăciune a Marelui Vasile, citită la Ceasul al șaselea
Dumnezeule și Doamne al Puterilor și Ziditor a toată făptura, Care, pentru milostivirea milei Tale celei neasemănate, pe Unul-Născut Fiul Tău, pe Domnul nostru Iisus Hristos L-ai trimis spre mântuirea neamului nostru și, prin cinstită Crucea Lui, zapisul păcatelor noastre L-ai rupt și ai biruit întru Dânsul stăpâniile și puterile întunericului; Însuți Stăpâne, Iubitorule de oameni, primește aceste rugăciuni de mulțumire și de cerere ale noastre, ale păcătoșilor, și ne izbăvește pe noi de toată căderea în păcat cea de tot pierzătoare și întunecată și de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți care caută să ne facă rău. Pătrunde cu frica Ta trupurile noastre și nu pleca inimile noastre spre cuvinte sau gânduri rele, ci cu dorirea Ta hrănește sufletele noastre. Ca spre Tine totdeauna căutând și cu lumina cea de la Tine povățuiți fiind, la Tine, Lumina cea neapropiată și pururea fiitoare privind, neîncetată mărturisire și mulțumire Ție să înălțăm, Tatălui celui fără de început, împreună Unuia-Născut Fiului Tău și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Surse text:
– Ceasul al şaselea – ”doxologia.ro”
– Ceasurile sfintelor şi mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos – ”basilica.ro”
Accesează și:
– Ceasul al treilea – Laudă bisericească – ”stiridigitale.ro”
– 23 iunie 2024: Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) – ”stiridigitale.ro”
– Duhul Sfânt – ”stiridigitale.ro”
– Cele șapte Laude bisericești – ”stiridigitale.ro”