Acasă Cultură 6 Decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

6 Decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei

sfantul nicolae

Sfântul Nicolae („învingătorul poporului”) este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor. Sfântul se îngrijește de soarta celor necăjiți, ajutându-i cu merinde și bani, cu sfaturi și rugăciuni. Este serbat în calendarul ortodox de trei ori: pe 6 decembrie data trecerii la cele veșnice, pe 9 mai, dată în care sfintele sale moaște au fost aduse în Bari, Italia și pe 29 iulie, ziua nașterii sale.

Sfântul Nicolae a trăit la sfârșitul secolului al III-lea, începutul secolului al IV-lea. Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi, din părinții Teofan și Nona.

Părinții l-au învățat de mic cu obiceiurile unui creștin: să se roage și să caute să facă milostenie și fapte bune.

A studiat la cele mai bune scoli, unde s-a remarcat prin inteligenta, iar în bisericile în care intra uimea pe toți prin blândețe și noblețe sufletească.

Unchiul său, căruia îi purta numele și despre care se spune că era episcop și starețul unei mânăstiri din apropiere, i-a îndemnat pe părinți să-l lase să slujească Domnului, astfel că Sfântul Nicolae a intrat în viața monahală, fiind hirotonit ulterior preot.

După moartea părinților săi, Teofan și Nona, Nicolae a renunțat la toată averea pe care aceștia i-au lăsat-o. A împărțit-o săracilor și a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă.

Când s-a întors de la locurile sfinte, a mers la Mănăstirea Sionului, întemeiată de unchiul său. Îndemnat de Dumnezeu, s-a reîntors apoi în cetatea Mira, pentru a trăi între oameni. După moartea arhiepiscopului Mirei Lichiei – astăzi un mic sătuc sub un alt nume, în Turcia -, Sfântul Nicolae a fost ales în fruntea acestei eparhii, în urma unei minuni. Dumnezeu S-a arătat în vis unui episcop bătrân, pe care l-a îndemnat să pună arhiepiscop de Miria pe primul bărbat care va intra a doua zi în biserica. Primul bărbat care a intrat în Biserica arhiepiscopala a fost Sfântul Nicolae. El a refuzat la început aceasta funcție, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia și îndemnându-l să primească noua demnitate.

Ca arhiepiscop, Sfântul Nicolae, a ajutat pe săraci, i-a primit pe cei păcătoși, a aparat credința de erezii și de persecutorii păgâni, el însuși fiind chinuit de soldații împăraților Diocletian și Maximian, care au încercat să distrugă creștinismul. Sfântul Nicolae a continuat să apere legea lui Hristos, mergând prin orașul Mira și distrugând toate statuile zeilor la care se închinau păgânii. În jurul anului 305 a fost întemnițat, dar atunci când pe tronul Imperiului Bizantin a urcat Sfântul Constantin cel Mare (305-335), creștinii putând să-și manifeste liber credința, Sfântul Nicole a fost eliberat.

Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei la primul Sinod ecumenic
În Biserica, apar însă primele tulburări eretice prin persoana lui Arie ce se raporta cu o înțelegere pur omeneasca la Taina Întrupării Mântuitorului. La cererea Sfântul Împărat Constantin Cel Mare are loc primul Sinod Ecumenic în anul 325 în localitatea Niceea, ce avea drept scop îndreptarea ereziei ariene. Printre cei 318 de părinți participanți a fost convocat și Sfântul Nicolae. Arhiepiscopul Mirelor Lichiei era un om cu o cultura extraordinara și cu un profil moral desăvârșit, fiind unul dintre cei care au luat cuvântul la Sinodul I Ecumenic.

Sfântul Nicolae este recunoscut la acest sinod drept un mare apărător al Adevărului și a dreptei credințe. Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. Gestul sfântului împotriva lui Arie a produs tulburare, deoarece Sfântului Nicolae i-au fost reținute însemnele arhieriei: Sfânta Evanghelie și omoforul.

În timp ce Sfântul se afla închis într-o celulă Mântuitorul și Maica Domnului i s-au arătat în chip minunat. Mântuitorul i-a înapoiat Sfântului Nicolae Evanghelia. Apoi, Maica Domnului i-a oferit acestuia omoforul arhieresc, restabilindu-l în treapta episcopală.

Icoanele tradiționale ale Sfântului Nicolae înfățișează aceasta minune în imaginea în care, în stânga, Hristos oferă Evanghelia, în dreapta Maica Domnului oferă omoforul, iar în centru, Sfântul Nicolae le poartă.

Când împăratul Constantin a auzit despre această minune a ordonat ca Sfântul Nicolae să fie reabilitat. Sfinții Părinti de la Niceea au condamnat învățătura eretică a lui Arie. Până în prezent, mărturisim învățătura Bisericii cu privire la Hristos, în Crez: „Lumina din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut”.

De la acea palmă a Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, celor neascultători să li se dea o nuielușă în semn de avertisment.

După o viață plină de dragoste față de turma sa a trecut la cele veșnice la 6 decembrie 340.

Moaștele Sfântului Nicolae în România
În secolul al XVI-lea, un călător valah a obținut mâna dreaptă a sfântului, pe care a adus-o la bordul unei corăbii la Constanța. A dăruit mâna Sfântului Nicolae Mitropoliei din București. Voievodul Mihai Viteazu a ferecat sfintele moaște cu aur, argint și nestemate și le-a dăruit Mănăstirii Sfântul Gheorghe Nou din București.
Părticele din moaștele Sfântul Nicolae, episcopul Mirei Lichiei se află la:
– Mănăstirea Plumbuita, București;
– Mănăstirea Mihai Vodă, București;
– Biserica Titulescu, București;
– Biserica Sfântul Nicolae(Universitate), București;
– Biserica Sapienței, București;
– Biserica Negustori, București;
– Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi, Universitate, București.

Troparul Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei – Glasul 4
”Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Sursă text: ”pravila.ro”

Accesează și:
Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae – ”doxologia.ro”
Viața Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul de Mira Lichiei – ”doxologia.ro”