Adormirea Maicii Domnului (”Sfânta Maria Mare”) este prăznuită pe 15 august. Despre această sărbătoare nu se găsesc informații în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii.
Potrivit acestei Tradiții, Maica Domnului a fost înștiințată de mutarea ei din această viață. Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.
Născătoarea de Dumnezeu s-a bucurat cu bucurie mare, și cu dorul ce avea ca să se mute la Fiul său, s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo ca să se roage.
După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune la toți, s-a culcat pe pat și și-a închipuit preacuratul său trup precum a vrut; și a făcut rugăciune pentru întărirea lumii și pașnica ei petrecere, și i-a umplut și pe dânșii de binecuvântarea ei. Și așa în mâinile Fiului și Dumnezeului său și-a dat sufletul.
Și îndată ochii orbilor s-au luminat și auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat și tot felul de patimă și de boală lesne se tămăduia. După aceea a început Petru cântarea cea de ieșire și ceilalți Apostoli; unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu făclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. Atunci s-au auzit și îngerii cântând și văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească.
Iar Apostolii, sosind la satul Ghetsimani, au așezat acel de viață începător trup în mormânt, și au stat trei zile lângă dânsul, auzind neîncetat glasuri îngerești.
Și de vreme ce, după dumnezeiasca rânduiala, a lipsit unul din Apostoli, adică Toma, care nu s-a aflat la preamărita îngropare, ci sosind cu trei zile mai pe urma, era mâhnit foarte și întristat, că nu se învrednicise să vadă și el ca și ceilalți Apostoli trupul; și au deschis cu socoteală mormântul pentru dânsul ca să se închine și el acelui preasfânt și preacurat lăcaș, adică trupului Născătoarei de Dumnezeu.
Și dacă a văzut s-a minunat că a aflat mormântul fără de sfântul trup, și era numai giulgiul, care rămăsese mângâiere Apostolilor și tuturor credincioșilor, și mărturie nemincinoasa a mutării Născătoarei de Dumnezeu. Că și până astăzi mormântul cel cioplit în piatră așa se vede lipsit de trup și este cinstit cu închinăciune, întru mărirea și cinstea preabinecuvântatei măritei stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria.
Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului – Glasul 1
”Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”.
Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”
”Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit, în contextul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de cultul Maicii Domnului, exprimat de Biserică prin zece sărbători, și anume:
– Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie),
– Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie),
– Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie),
– Soborul Maicii Domnului (26 decembrie),
– Buna Vestire (25 martie),
– Izvorul Tămăduirii (Vineri în Săptămâna Luminată) și Adormirea Maicii Domnului (15 august),
– Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Ana (9 decembrie),
– Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica din Vlaherne, Constantinopol (2 iulie) și
– Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă (31 august).
Sursă text:
– Sinaxar la Adormirea Maicii Domnului – ”doxologia.ro”
Accesează și:
– Prohodul Maicii Domnului – ”doxologia.ro”
– Acatistul Adormirii Maicii Domnului – ”doxologia.ro”
– Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz şi de întristare – ”doxologia.ro”
– Rugăciune de pocăinţă către Maica Domnului – ”doxologia.ro”
– Patriarhul Daniel explică contextul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: A trecut prin moarte, dar nu a rămas în mormânt – ”basilica.ro”