Ce este vitamina B17
În ciuda denumirii, vitamina B17 nu face parte din complexul de vitamine B. De fapt, nici măcar nu este considerată o vitamină. Este denumirea folosită pentru laetril, un compus sintetizat din amigdalină, o substanță prezentă în anumite plante, nuci și semințe.
Printre cele mai cunoscute surse naturale de amigdalină se numără sâmburii și semințele de caise și migdalele crude…citește art. integral pe ”9am.ro”
Sâmburii amari de caise ne amintesc de savoarea marțipanului. Sunt cei mai bogați în amigdalină (vitamina B17) și aduc un aport considerabil de proteine și acizi grași Omega 6 și 3 în alimentația sănătoasă. Sâmburii de caise au proprietăți nutritive, anticancerigene, antiinflamatoare. Îmbunătățesc memoria și mențin o stare alertă pe tot parcursul zilei datorită conținutului de fosfor și lecitină.
Proprietățile și beneficiile consumului sâmburilor de caise amari
Conținutul bogat în amigdalină (vitamina B17) evidențiază în cazul sâmburilor de caise proprietăți antitumorale, antiinflamatoare, antispastice, antitusive, expectorante. În ceea ce privește beneficiile consumului de sâmburi amari de caise, regăsim în literatura de specialitate următoarele mențiuni:
– conținut bogat de amigdalină (vitamina B17) – sâmburii amari de caise reprezintă sursa cea mai bogată de amigdalină dintre toate sursele vegetale.
– potențiale proprietăți anticancerigene – deși studiile științifice sunt momentan insuficiente, dar și controversate și contradictorii, conform unei serii de studii in vitro de specialitate, sâmburii de caise amari ar putea avea asupra cancerului atât o acțiune preventivă, cât și terapeutică, datorită conținutului de amigdalină.
– pot ameliora durerile – conform medicinii chineze, sâmburii de caise pot fi folosiți și în cazul durerilor articulare.
– pot reduce tensiunea arterială – datorită conținutului de acizi grași de tip Omega 3, a tiaminei (B1) și a unor mineralelor din compoziția sâmburilor de caise (cum este, de exemplu, potasiul), aceștia sunt recomandați în cazul hipertensiunii arteriale.
– îmbunătățesc memoria – acizii grași esențiali de tip Omega 3 regăsiți în sâmburii de caise pot îmbunătăți sănătatea mentală, reducând fluctuațiile dispozițiilor emoționale, iar fosforul are un rol important în tonifierea memoriei și în menținerea unei stări alerte pe tot parcursul zilei.
– întăresc sistemul imunitar – vitamina B17 (amigdalina) prezentă în sâmburii de caise este recunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare, de încetinire a evoluției bolilor, prin eliminarea celulelor dăunătoare și prin combaterea acțiunii radicalilor liberi.
– hrănesc tenul și previn îmbătrânirea prematură – sâmburii de caise sunt bogați în grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali (în special acid oleic și acid linoleic). Din miezul semințelor de caise se extrage un ulei care este folosit în industria cosmetică pentru hidratarea tenului, un ulei bogat totodată în vitamina E, potrivit în special pentru pielea uscată și tenul matur…citește detaliile pe ”solarisplant.ro”
ATENȚIE! În ceea ce privește administrarea sâmburilor de caise, recomandarea de consum este de 4-5 sâmburi pe zi. Sugerăm respectarea dozei indicate pentru evitarea unor potențiale efecte toxice, nocive, datorate unui conținut mare de acid cianhidric ingerat.
Efectele adverse ale vitaminei B17
Cand o persoana consuma vitamina B17 în exces, organismul o transforma in cianura in intestinul subtire. Efectele secundare sunt aceleasi cu cele ale consumului de cianura, inclusiv:
– Stari de slabiciune
– Stari de confuzie
– Tulburari de somn
– Dureri de cap sau migrene
– Respiratie suieratoare
– Ameteala
– Dureri abdominale
– Greata
– Varsaturi.
Surse:
– ”9am.ro”
– ”solarisplant.ro”
– ”doc.ro”
– ”drmax.ro”
– ”sfaturimedicale.ro”
Citește și:
– Samburii de caise: aliat impotriva cancerului sau pericol pentru sanatate? ”doc.ro”
– Vitamina B17: beneficii, proprietati, utilizari – ”drmax.ro”
– Vitamina B17 (amigdalina) – ce este, surse, beneficii, contraindicatii – ”sfaturimedicale.ro”
Foto: ”Freepik.com”