În prima zi a noului an civil, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi face pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.
La Mănăstirea Radu Vodă din București, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a marelui ierarh capadocian, înconjurat de Înalt Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie (Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte) și un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat însemnătatea sărbătorilor din această zi, adică Anul Nou civil, Tăierea-împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos și pomenirea Sfântului Vasile cel Mare.
”Mai întâi, ierarhul a vorbit despre practica și semnificația circumciziei.
„La iudei era obiceiul ca în a opta zi pruncul de parte bărbătească să fie adus la templu sau în sinagogă, unde i se făcea o incizie. Era un semn distinctiv al fiilor lui Israel.
Biserica prăznuiește această sărbătoare a Tăierii‑împrejur din veacul al 4‑lea sau începutul veacului al 5‑lea, după ce sărbătorile Nașterii Domnului și ale Botezului s‑au separat. În primele veacuri erau împreună, iar apoi Crăciunul a fost stabilit ca zi de sărbătorire în 25 decembrie, iar Botezul, Teofania sau Epifania în ziua de 6 ianuarie. Atunci au stabilit, la opt zile după sărbătoarea Nașterii, și sărbătoarea Tăierii‑împrejur”, a arătat Preasfinția Sa.
De asemenea, Episcopul‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit și despre grandioasa lucrare misionară, apologetică, pastorală și filantropică a Sfântului Vasile cel Mare, pe care l‑a numit „un om al excelenței”.
„Deși a fost episcop puțin timp, aproape 9 ani, Vasile cel Mare a fost impresionant din toate punctele de vedere. În primul rând, pentru vocația lui, pentru ceea ce a putut oferi un om care a trăit relativ puțin, care a fost foarte bolnav, dar mai ales foarte lovit și încercat.
Totodată, în legătură cu Anul Nou civil, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că Biserica prăznuiește Anul Nou bisericesc la 1 septembrie, îndemnând la o permanentă cumpătare și la slăvirea, în toate zilele, a Celui Care a făcut toate, inclusiv timpul.
„Anul Nou este, de fapt, doar o zi. Domnul a pus întru a Sa stăpânire anii, vremurile, istoria întreagă. Ziua de astăzi nu este cu nimic mai mult decât o zi obișnuită, doar că în timpul din urmă această zi a căpătat o strălucire mai mare și decât ziua Învierii, iar pregătirile care se fac arată legătura noastră cu țărâna, mai mare decât cea pe care trebuie s‑o avem cu cerul. Această zi face parte din viața oamenilor, iar unii așteaptă cu bucurie. Biserica, însă, îi îndeamnă pe fiii ei să nu cinstească o astfel de zi mai mult decât marile sărbători creștine, mai mult decât pomenirea sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu, al căror exemplu rămâne actual. Dacă le dorim altora ani mulți, să nu uităm că de la Dumnezeu vin toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit. Lui Să‑i cerem ajutorul și în ziua întâi a lunii ianuarie, și în zilele dintâi ale tuturor lunilor”, a afirmat Preasfinția Sa”.
Sursă text: ”ziarullumina.ro”
Foto: ”facebook.com/manastirearaduvodaoficial”
Accesează și:
– 01.01.2025: ”Vă fie viața numai lumină” – textul creștinesc al cântării ”La Mulți Ani!” – ”stiridigitale.ro”
– 31.12.2024: ”Slavă lui Dumnezeu pentru toate!” – ”stiridigitale.ro”
– 22.12.2024: Programul liturgic în perioada 23.12.2024-05.01.2025 la Mănăstirea Radu Vodă – ”stiridigitale.ro”
– 31.05.2023: Mănăstirea Radu Vodă din București – ”stiridigitale.ro”
– Mănăstirea Radu Vodă – București – site web oficial
– Mănăstirea Radu Vodă din București – canal oficial youtube