Acasă Cultură Sfântul Cuvios Antonie cel Mare – Procesiune tradițională la Biserica Domnească din...

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare – Procesiune tradițională la Biserica Domnească din Capitală

”Începutul și sfârșitul mântuirii este dragostea” – Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Biserica Ortodoxă îl pomenește în fiecare an la 17 ianuarie pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. Între bisericile care îl au ocrotitor pe sfântul considerat întemeietor al monahismului se numără și ctitoria voievodală de la Curtea Veche din București.

Manifestările liturgice prilejuite de sărbătoarea sfântului ocrotitor al Bisericii Domnești din București au debutat în ajun, marți, 16 ianuarie, în sfântul lăcaș fiind săvârșite slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, urmate de rânduiala Paraclisului Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.

La orele amiezii, a fost organizată procesiunea tradițională în cadrul căreia racla în care sunt așezate fragmente din moaștele sfântului cuvios și icoana făcătoare de minuni cu ferecătură de argint a Sfântului Antonie cel Mare au fost purtate de preoții de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, până la troița amplasată pe locul fostei biserici închinate Sfântului Antonie cel Mare din apropiere, care a fost distrusă de incendiul din 1847.

…În continuare, racla cu cinstitele moaște și icoana sfântului au fost purtate în procesiune înapoi la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, fiind așezate spre închinare credincioșilor în capela edificată în partea nordică a…citește art. integral pe ”ziarullumina.ro”

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este unul dintre cei mai mari Părinţi duhovniceşti din istoria creştină. A trăit vreme de 105 ani, din care mai bine de opt decenii le-a închinat vieţuirii monahale. Şi, la peste 17 veacuri de la trecerea sa din această lume, creştinii îl cinstesc ca un mare Părinte al pustiului egiptean şi ca model de asceză unită cu rugăciunea în urmarea lui Hristos.
„Prin înfrânare și nevoință” a devenit, după ani de asceză, „pildă monahilor”. Mai ales că a fost greu încercat de duhurile rele în timpul nevoinţelor sale duhovniceşti: „Văzându-te vrăjmașul pe tine, de Dumnezeu purtătorule, la înălțime ridicat, se ispitea a te împiedica de la toate faptele bune; însă, după puțin, s-a rușinat de sporirea ta prin care, nevoindu-te cu trupul și înălțându-te cu sufletul, strigai lui Dumnezeu: Aliluia!”

Sfântul Antonie a depăşit toate ispitirile de la cel rău cu „puterea Celui Preaînalt”, care l-a făcut „tare în toate”, şi aşa a rămas neclintit, dobândind daruri duhovniceşti de la Dumnezeu. Prin ele a devenit „canonul și temelia pust­nicilor”.

Programul liturgic:
Marți, cu rugăciune – Utrenia, Liturghia și Paraclisul Sf. Antonie cel Mare – urmate, la ora 12:00, de o procesiune cu icoana făcătoare de minuni și cu un fragment din moaștele sfântului.
Marți, de la ora 17:00, va începe slujba Vecerniei unită cu Litia.
Miercuri, în ziua de pomenire a sfântului, vor fi oficiate Acatistul Sf. Antonie cel Mare, Utrenia, Liturghia și Pomenirea ctitorilor.

Biserica „Sfântul Anton” – Curtea Veche este cea mai veche biserică din București, datând din 1559. Hramul istoric al sfântului lăcaș, dat de Domnitorul Mircea Ciobanul, este „Buna Vestire”.
La Biserica de la Curtea Veche erau unși domnitorii, astfel că în interiorul ei s-au înălțat rugăciunile lui Mihai Viteazul, Matei Basarab, Șerban Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu și ale altor domni.

Citește și:
– Sfântul Antonie cel Mare, slava cuvioșilor – ”ziarullumina.ro”
– Sf. Antonie, cinstit în Capitală: Despre Fericiri, Decalog și darurile marelui ascet – ”basilica.ro”
– Acatistul Sfântului Antonie cel Mare – ”doxologia.ro”
– Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Antonie cel Mare – ”doxologia.ro”
– Viața Sfântului Antonie cel Mare – ”doxologia.ro”
– Cea mai veche biserică din București își serbează ocrotitorul, pe Sf. Antonie cel Mare: Program – ”basilica.ro”
– Mănăstirea Sfântului Antonie cel Mare – Egipt – ”doxologia.ro”

Accesează:
Site oficial Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche
– Biserica Sf. Anton „Curtea Veche” și-a sărbătorit ocrotitorul – 2024 | Galerie Foto – ”basilica.ro”