Acasă Cultură Rugăciuni la intrarea/ieșirea în/din Biserică și la Icoanele Împărătești

Rugăciuni la intrarea/ieșirea în/din Biserică și la Icoanele Împărătești

În Tradiţia Bisericii ortodoxe, intrarea credinciosului într-un sfânt lăcaş presupune o anumită pregătire trupească, dar şi sufletească, deoarece biserica este „casă de rugăciune” (Mt. 21,13) şi „lăcaş sfânt” (Evrei 9, 2-3). Această pregătire se face chiar şi atunci când mergem doar într-o simplă vizită la o biserică sau mănăstire, fără a participa la slujbă. Aşadar, în cultul Bisericii există un ritual al închinării la intrarea preoţilor şi a credincioşilor în sfânta biserică, ce constituie o parte din această pregătire. Această rânduială a închinării se găseşte la începutul liturghierului sau în cărţile de rugăciuni.

Atragem atenția că această rânduială a închinării se poate face de către credincioși înainte de începerea slujbei sau după terminarea acesteia, astfel încât să nu se creeze deranj.

Așadar, când se intră în sfântul lăcaş, se fac trei închinăciuni sub policandrul din mijlocul bisericii şi se zice rugăciunea:
”Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă pentru dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea. Amin!”

Apoi se merge la iconostas(catapeteasmă), unde se fac două închinăciuni şi se zice rugăciunea:
– daca este duminică – „Invierea Ta, Hristoase Mantuitorule, ingerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inima curată să Te slăvim”.
– iar dacă este altă sărbătoare se zice troparul sfântului sau al praznicului a cărui icoană este acolo; la sfârşit se face încă o închinăciune (aceste închinăciuni se fac la toate icoanele la care urmează să ne închinăm).

Ulterior,  se merge la icoana împărătească a Mântuitorului şi se rosteşte rugăciunea:
„Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare de greșalele noastre, Hristoase Dumnezeule; că de voie ai binevoit a Te sui cu trupul pe cruce, ca să izbăvești din robia vrăjmașului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceasta cu mulțumire strigăm Ție: toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit să mântuiești lumea” , apoi se merge la axioniţă, dar ocolind iconostasul, fară să se treacă prin faţa sfintelor uşi, unde se zice rugăciunea:
„Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fãrã stricãciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim” urmând a merge la icoana împărătească a Maicii Domnului şi se zice rugăciunea:
”Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti izvorul milei, învredniceşte-ne şi pe noi milostivirii tale. Caută spre robul tău cel păcătos. Arată-ţi puterea ta, ca totdeauna. Căci nădăjduind întru tine îţi strigăm, cum oarecând ţi-a strigat Gavriil, mai marele voievod al celor fără de trup: bucură-te!” , după care se merge la icoanele din partea stângă şi la cele din partea dreaptă a icoanelor împărăteşti, zicându-se troparele sfinţilor sau praznicelor reprezentate de acele icoane.

Dacă biserica respectivă deţine şi moaşte ale sfinţilor, mergem şi ne închinăm şi acolo, apoi în pronaos să ne închinăm la icoanele de acolo, bineînţeles în bisericile care au aceste icoane, după care ne retragem, bărbaţii în partea dreaptă a bisericii, iar femeile în partea stângă.

Pentru a se evita tulburarea de la slujbă a celorlalţi credincioşi, dar mai ales deranjarea slujbei în sine, învederăm, că această rânduială a închinării este bine să se facă:
înaintea începerii Sfintei Liturghii, pentru credincioșii care ajung la timp;
după terminarea slujbei, în cazul în care lumea nu ajunge la timp.

La ieşirea din biserică se zice rugăciunea: ”Doamne, Dumnezeul meu, Ție-Ți încredințez toată viața mea și pe Tine Te rog: apară-mă, mântuiește-mă și fă-mă părtaș îndurării Tale, dă-mi îndreptare vieții și purtare înțeleaptă, dăruiește-mi sfârșit creștinesc, cinstit și pașnic și mă ferește de toată răutatea și bântuirea potrivnicului. Iar în ziua temutei Tale judecăți să-mi fii blând mie, robului Tău, și să mă numeri cu oile cele alese de-a dreapta Ta, ca împreună cu acestea să Te slăvesc în veci. Amin.”

 

Sursă text:
– Sfaturi practice în Biserică: Cum ne închinăm când intrăm în biserică – ”ziarullumina.ro”