Acasă Bănci-Asigurări Proiect editorial ”ZF.RO”, Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori...

Proiect editorial ”ZF.RO”, Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti, Ep.1

professional stock exchange office

Ziarul Financiar(ZF) începe un proiect editorial, Gen Z Finance: ABC-ul investiţiei la Bursa de Valori Bucureşti, în cinci „episoade“, în care încearcă să vorbească despre investiţiile la Bursă pe înţelesul tuturor, informează ”zf.ro” .

Pentru că trăim într-o lume din ce în ce mai digitalizată, investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti au devenit accesibile printr-un clic distanţă pentru oricine.

Primul episod al seriei trece în revistă principalele caracteristici ale investiţiei bursiere, prezintă câteva calcule şi scenarii de luat în considerare, de câţi bani este nevoie şi care sunt primii paşi pentru a deveni acţionari ai unor companii renumite.

Primul pas pentru investiţii este familiarizarea cu site-ul Bursei de Valori Bucureşti(BVB), cu cifrele publicate acolo, companiile listate, simbolurile bursiere şi cu termenii financiari.

Pentru început: diferenţa dintre a economisi şi a investi.
A economisi înseamnă a pune bani deoparte pe când a investi înseamnă a plasa aceşti bani în diverse instrumente în vederea obţinerii unui randament. Ambele sunt corecte în vederea maximizării randamentului unui portofoliu dat fiind profilul de risc scăzut pentru prima variantă şi crescut pentru a doua.

Ce trebuie să iei în calcul este faptul că preţul unei acţiuni nu reflectă neapărat dacă este mai ieftină sau mai scumpă decât alta. Preţul unei acţiuni reprezintă valoarea pe care o plăteşti pentru o singură acţiune a unei companii într-un moment dat. De exemplu, acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la 0,77 lei pe acţiune, iar acţiunile Banca Transilvania la 33 de lei pe acţiune, dar preţul nu determină în mod direct calitatea sau valoarea companiilor.

După ce te-ai familiarizat cu site-ul BVB, următorul pas este deschiderea unui cont de tranzacţionare. Unii brokeri oferă chiar varianta demo, adică nu tranzacţionezi cu bani reali, tocmai în ideea de a învaţa paşii.

Ce este soft saving-ul, varianta preferată a tinerilor pentru a economisi?
Un nou trend pleacă de la generaţia Z – soft saving, care schimbă modul tradiţional de gândire despre economisire. Conceptul de soft saving se referă la a economisi mai puţini bani pentru viitor şi a se folosi mai mult de ei în prezent. În general, este vorba de avea un stil de viaţă care prioritizează experienţele înaintea banilor.

Joia viitoare, zf.ro prezintă cum vă puteţi deschide un cont de tranzacţionare în mai puţin de 10 minute.

Citește art. integral pe ”zf.ro” .

Accesează și:
– Află cum să devii investitor la bursă – ”bvb.ro”
– Site-ul oficial al Bursei de Valori București – ”bvb.ro”

Foto: ”freepik.com”