„Pelerinajul de Florii de la Ierusalim pornește de la biserica ortodoxă ridicată în vechiul sat Betfaghe, situat pe Muntele Măslinilor, și se încheie în cetatea Ierusalimului, la biserica ridicată pe locul Nașterii Maicii Domnului, o biserică a drepților părinți ai Maicii Domnului, Ioachim și Ana”, a explicat Părintele arhimandrit.
Apoi, împreună cu soborul de slujitori, urcă pe muntele Măslinilor și se oprește la biserica din Betfaghe.
„Se face rugăciunea de binecuvântarea stâlpărilor chiar în biserica de la Betfaghe. Apoi, unul dintre episcopii desemnați de Patriarh conduce procesiunea cu mai multe opriri”, a mai explicat reprezentantul Patriarhiei Române la locurile Sfinte.
„Prima dintre opriri se face în fața locului Înălțării Domnului și a Mănăstirii Sfintei Pelaghia, biserica ortodoxă de pe muntele Măslinilor. La fiecare din aceste opriri, alaiul este întâmpinat de către egumenul și maicile sau viețuitorii mănăstirii respective”, spune Arhim. Teofil Anăstăsoaie.
Se face o ectenie, iar apoi se continuă, coborând pe muntele Măslinilor, către biserica de la Ghetsimani, a Adormirii Maicii Domnului. Ceea de a doua oprire se face în fața bisericii de la Ghetsimani, iar a treia are loc în fața bisericii construite pe locul martiriului Sf. Arhid. Ștefan, situat aproape de Poarta Leilor.
„În vechime, Mântuitorul a intrat pe Poarta de Aur în Ierusalim, deci vechiul traseu al pelerinajului Domnului nu se poate reface cu exactitate, pentru că, în zilele noastre, Poarta de Aur este închisă. De aceea, intrarea în Ierusalim în zilele noastre se face pe Poarta Leilor”, a explicat Arhim. Teofil Anăstăsoaie.
„Ultima oprire și otpustul final se fac în interiorul bisericii ortodoxe ridicate pe locul Nașterii Maicii Domnului, a drepților părinți Ioachim și Ana, situată chiar după intrarea pe Poarta Leilor.”
Citește art. integral pe ”basilica.ro”.