Femeia are un loc special în Ortodoxie. Biserica o apreciază prin asemănarea ei cu Maica Domnului, ceea ce a purtat în pântece și a născut pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, informează ”basilica.ro” .
În cultul public sunt elogiate curajul femeilor mironosițe și al mucenițelor, precum și viețile virtuoase ale sfintelor cuvioase din diferite arii geografice sau sociale.
În Biserica Ortodoxă Română, femeile au o zi aniversară fixată de Sfântul Sinod în Duminica a treia după Paști și intitulată „Ziua Femeii Creștine”.
Luna Sfintelor Femei
„Am putea numi luna iulie Luna Sfintelor Femei, a căror viață ne arată cât de mult pot realiza femeile creștine când inima lor se umple de căldură, de credință vie în Hristos și de dragoste de aproapele”, afirma Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului.
Într-adevăr, luna iulie atrage atenția prin lista mare de sfinte femei menționate în calendarul ortodox. Printre acestea se numără Sfânta Maria Magdalena, Sfânta Veronica, Sfânta Mare Muceniță Marina, Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, Sfânta Teodosia.
Cum poți serba Luna Sfintelor Femei
Această abundență de sfinte oferă un prilej deosebit pentru toate femeile să reflecteze asupra vieților celor care au depășit slăbiciunea firii și au dobândit virtuțile creștine. Sfintele femei sunt exemple de credință, curaj și devotament, servind drept modele spirituale pentru femeile de azi.
În această lună, participarea la slujbe și citirea acatistelor sau a altor rugăciuni dedicate sfintelor femei pot oferi binecuvântare și încurajare în ceea ce privește rolul femeii în societatea contemporană, în general, și în Biserică, în particular.
„Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate”. Patriarhul României elogiază femeile drept „lumină pentru familie și societate”. În același mesaj, Preafericirea Sa vorbește apreciativ despre implicarea lor în societate ca soții și mame, precum și în diverse arii de activitate:„În România de azi, o mulţime de femei contribuie la educaţia copiilor şi tinerilor, în grădiniţe, în şcoli şi în universităţi. Multe femei lucrează în unităţi medicale şi în centre sociale unde aduc alinare bolnavilor, încurajare celor săraci şi singuri, iar alte femei contribuie la viaţa societăţii în diferite domenii de activitate: parohii din ţară şi străinătate, administraţie publică, cercetare ştiinţifică, arte, agricultură, industrie, comerţ, armată etc”. subliniază Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Tot Preafericitul Părinte Patriarh Daniel declara: ”Pentru femeia creştină, modelul consacrat este cel conferit de Maica Domnului, de femeile mironosiţe, prăznuite în chip deosebit în Biserica Ortodoxă în Duminica a treia după Sfintele Paşti, şi de toate sfintele femei din Calendarul Creştin Ortodox”.
Sfinte femei serbate în luna iulie
– 4 iulie – Sf. Cuv. Marta
– 6 iulie – Sf. Mc. Lucia
– 7 iulie – Sf. Mc. Chiriachi
– 8 iulie – Sf. Mc. Teodosia
– 11 iulie – Sf. Olga, cea întocmai cu apostolii și luminătoarea Rusiei
– 11 iulie – Sf. Mc. Eufimia
– 12 iulie – Sf. Veronica
– 13 iulie – Sf. Cuv. Sara
– 15 iulie – Sf. Mc. Iulita
– 16 iulie – Sf. Mc. Iulia
– 17 iulie – Sf. M. Mc. Marina
– 19 iulie – Sf. Cuv. Macrina, sora sf. Vasile cel Mare
– 22 iulie – Sf. Maria Magdalena
– 22 iulie – Sf. Mc. Marcela
– 23 iulie – Sf. Mc Valeria
– 24 iulie – Sf. Mc. Hristina
– 25 iulie – Sf. Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu
– 25 iulie – Sf. Olimpiada și Sf. Eupraxia
– 26 iulie – Sf. Mc. Paraschevi din Roma
– 29 iulie – Sf. Mc. Teodota
Surse text:
– Biserica apreciază demnitatea și importanța femeilor în societate – ”basilica.ro”
– Viața sfintelor ne arată cât pot realiza femeile creștine: Patriarhul Ecumenic – ”basilica.ro”
– Iulie, o lună a sfintelor în calendarul ortodox: Viața lor ne arată cât de mult pot realiza femeile creștine – ”basilica.ro”
– Femeia creștină – binecuvântare pentru familie și Biserică. 8 citate ale Patriarhului Daniel – ”basilica.ro”