Acasă Consum Hackuirea instalațiilor fotovoltaice – o modalitate de a perturba rețeaua electrică a...

Hackuirea instalațiilor fotovoltaice – o modalitate de a perturba rețeaua electrică a Europei

solar_power_power_station

”Este nevoie doar de un hacker și de un set de panouri solare defecte pentru a amenința siguranța rețelei electrice a Europei, conform ”bnnbloomberg.ca”.

Vangelis Stykas, un consultant în securitate cibernetică, a declarat că și-a dat seama cum să rezolve. Folosind un laptop și un smartphone la domiciliul său din Salonic, Grecia, Stykas a ocolit firewall-urile panourilor din întreaga lume și a obținut acces la mai multă energie decât cea care circulă prin întregul sistem german.

„Hackerul white-hat”, care testează software(programe/aplicații) astfel încât companiile să poată remedia defectele, a declarat că a ajuns suficient de departe în sistemul de control încât să poată opri dispozitivele, înclinând dramatic echilibrul dintre cerere și ofertă pentru rețeaua electrică. O astfel de fluctuație drastică ar putea supune o rețea la presiuni atât de mari încât aceasta să se oprească ca măsură de siguranță, a spus el.

Creșterea exponențială a sistemelor fotovoltaice înseamnă milioane de conexiuni suplimentare la rețea, creând o vulnerabilitate masivă pe care hackerii ar putea să o exploateze. Cel mai grav impact ar putea fi căderea în cascadă a rețelei pe întregul continent. Acest risc reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare pentru utilități și guverne, care se confruntă cu tot mai multe atacuri cibernetice în fiecare an.

„Suntem din ce în ce mai dependenți de aceste dispozitive, dar chiar dacă acestea sunt considerate infrastructură națională critică, ele nu sunt pe deplin sigure”, a declarat Stykas, în vârstă de 41 de ani, cofondator al firmei de securitate Atropos.ai. „Dacă acestea pot fi hackuite, rețeaua europeană, care stă la baza întregului nostru stil de viață, rămâne vulnerabilă.”

Numărul mediu de atacuri cibernetice săptămânale asupra utilităților din întreaga lume s-a dublat în decurs de doi ani, ajungând la aproximativ 1 100, și acestea au loc tot mai frecvent pe măsură ce digitalizarea se extinde, a declarat Agenția Internațională pentru Energie. Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost raportate peste 200 de atacuri cibernetice asupra infrastructurii energetice, iar acest număr „a crescut considerabil în ultimii ani”.

Electrica SA din România, care alimentează aproximativ 4 milioane de persoane, a declarat săptămâna aceasta că a fost „atacată cibernetic” și că își coordonează răspunsul cu autoritățile naționale. Sistemele critice de alimentare cu energie electrică nu au fost afectate, a declarat miercuri Direcția de securitate cibernetică.

Intențiile ostile pot varia de la lăcomie (plăți de răscumpărare sau manipularea pieței) la terorism (pene de curent) sau război (a se vedea atacurile cibernetice ale Rusiei asupra sistemelor energetice ale Ucrainei). În Japonia, hackerii au preluat controlul asupra sistemelor de monitorizare a energiei solare și le-au folosit pentru a fura din conturile bancare, a raportat presa locală.

Instigatorii pot varia de la un mic grup de „hacktiviști” motivați de ideologie până la un batalion sprijinit de stat care lucrează non-stop.

Amenințarea este suficient de gravă încât NATO a organizat un exercițiu de securitate în Suedia pentru a găsi și a remedia vulnerabilitățile sistemelor solare, eoliene și hidroelectrice.

Alianța militară susține că este primul exercițiu de acest gen din lume, iar scenariul vine pe fondul războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu și al relațiilor fragile ale Occidentului cu Rusia și China. Aceasta din urmă este cel mai mare producător de panouri solare.

„Când ne uităm la amenințările la adresa securității pentru sistemele de energie regenerabilă, acestea arată foarte diferit față de ceea ce suntem obișnuiți”, a declarat Freddy Jonsson Hanberg, director al sesiunilor NATO din septembrie. „Aveți un număr foarte mare de oportunități pentru atacuri împotriva acestor sisteme. Ele sunt vulnerabile”.

Exercițiul bienal Cyber Europe al UE din iunie s-a axat pentru prima dată pe energie. Ipotezele au inclus răspunsul la amenințările direcționate de stat împotriva operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice și a depozitelor de gaze.

Neutralizarea rețelei electrice a unei națiuni ar fi un rezultat extrem, având în vedere că serviciile de utilități publice se luptă zilnic cu atacurile cibernetice, iar sistemele lor cele mai critice se află de obicei în spatele mai multor niveluri de securitate.

Pe măsură ce energia solară se multiplică, cei însărcinați cu remedierea eventualelor deficiențe se luptă să țină pasul cu cei care le exploatează. Anul trecut, Germania a conectat mai mult de 1 milion de panouri la casele și întreprinderile oamenilor – mai mult decât în ultimii șase ani la un loc.

AIE a prognozat că, până în 2030, 100 de milioane de gospodării din întreaga lume se vor baza pe panourile solare de pe acoperișuri pentru energie. Adică de patru ori mai mult decât în prezent.

În testele sale de a controla sistemele, Stykas a vizat circuite numite invertoare care sunt conectate la cloud și transformă lumina soarelui în energie electrică pentru rețea.

Un personaj rău intenționat ar putea dezactiva invertoarele, le-ar putea infecta cu malware sau ar putea planta capcane digitale pentru a le activa ulterior. Stykas le-a spus producătorilor că a spart firewall-urile acestora, dar numai unii au făcut corecții”, a spus el.

Citește art. integral Hacking Rooftop Solar Is a Way to Break Europe’s Power Grid” pe ”bnnbloomberg.ca”. (en).

Traducere (automată) neoficială a art. din limba engleză – efectuată cu ”deepl.com/translator” .

Accesează și:
– 10.12.2024: Compania Electrica a fost atacată cibernetic – ”romania-actualitati.ro”
– 08.12.2024: România se confruntă cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică – ”stiridigitale.ro”

Foto: ”freepik.com”