Acasă Consum ”Executorii judecătorești, onorarii nesimțite – practică de jecmănire a oamenilor”

”Executorii judecătorești, onorarii nesimțite – practică de jecmănire a oamenilor”

Profesia de executor judecătoresc a devenit una foarte profitabilă. Onorariile executorilor sunt, de cele mai multe ori, mai mari decât debitele în sine, iar stabilirea acestora este absolut subiectivă. Deși există limite minime și maxime, stabilite de Ministerul Justiției, executorii își pun aproape întotdeauna tarifele maxime, indiferent de complexitatea dosarelor, ne spun avocații specializați în executări silite, comițând, adesea, și abuzuri cu depășirea limitelor maxime, informează ”national.ro”.

Onorariile cerute de executorii judecătorești sunt, de cele mai multe ori, la nivelul maxim prevăzut de Ministerul Justiției, dar chiar și peste acesta. S-a ajuns, astfel, ca, pentru un debit de 200 de lei, onorariul executorului judecătoresc G.C.V.G să fie de peste 6.000 de lei. Culmea este că, chiar dacă ai bani de avocat ca să contești acest onorariu, suma cerută de executor trebuie plătită integral, înainte de orice. După mai mult timp petrecut prin instanțe, cu bani plătiți pe la avocați, ai șansa ca judecătorul să decidă că onorariul este nejustificat și să-l reducă. Sau nu. Pentru amărâți, care, de exemplu, au fost executați silit pentru o sumă de 200 de lei, plata executorului judecătoresc cu peste 6.000 de lei înseamnă faliment total.

Legea spune că onorariul executorului judecătoresc este un drept subiectiv corespunzător muncii prestate de acesta. Totodată, actele executorilor judecătorești sunt supuse controlului instanțelor judecătorești competente, iar activitatea executorilor judecătorești este supusă controlului profesional.

”Cei interesați sau vătămați prin actele de executare pot formula contestație la executare, în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă”, se precizează în lege. Pentru abuzurile executorilor și pentru onorariile exagerate solicitate de către aceștia nu există, în lege, nicio sancțiune, anomalie care a deschis calea unei afaceri extrem de profitabile pentru tagma executorilor judecătorești. ”La abuzurile executorilor judecătorești poate fi vorba cel mult de o abatere disciplinară și asta, bineînțeles, presupune să-i formulezi o plângere la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești”, ne spune avocatul Adrian Cuculis.

Mâna dreaptă a recuperatorilor
Specializat în cauzele de executare silită, avocatul Adrian Cuculis susține că onorariile executorilor judecătorești ar trebui stabilite pe baza complexității dosarului de executare silită.
”Sunt lucruri care se petrec de multă vreme în spatele instanțelor. Fiecare face ce vrea și chestiunea asta că executorii judecătorești își stabilesc onorariile doar pe limita maximă, și nu pe cea minimă presupune o interpretare a Ordinului ministrului Justiției. Onorariul executorului judecătoresc poate fi însă contestat în instanță. De ce îmi iei mie onorariul ăsta? Pe baza cărui considerent? Din experiența pe care o am, este o practică a acestora de jecmănire a oamenilor.  Din păcate, așa funcționează sistemul de mulți ani de zile, că i-a băgat pe toți care nu aveau facultatea terminată sau vreun examen de profesie și i-a făcut executori bancari, executori judecătorești. Ulterior i-au asimilat, deși nu aveau stagiatura făcută, a declarat av. Adrian Cuculis pentru ”national.ro”.

Acesta mai arată că executorii judecătorești sunt niște organe de executare silită care îndeplinesc rolul de unelte ale recuperatorilor.

Maximum plus TVA
Potrivit unui Ordin al Ministerului Justiției, onorariile pe care le pot cere executorii judecătorești au limite minime pornind de la 20 de lei până la limite maxime de 5.200 de lei debitor persoană juridică și 2.200 lei pentru debitor persoană fizică.

Înalta Curte, însă, a decis, în 2022, că onorariile maximale ale executorului judecătoresc nu includ și taxa pe valoarea adăugată aferentă serviciilor prestate de acesta în cadrul procedurii de executare silită, majorând, practic, cu 19% aceste onorarii.

Citește art. integral pe ”national.ro”.

Foto: ”freepik.com”