Acasă Computing Directoratul Național de Securitate Cibernetică lansează un ghid de protejare și recuperare...

Directoratul Național de Securitate Cibernetică lansează un ghid de protejare și recuperare conturi social media

Directoratul Național de Securitate Cibernetică(DNSC) a pus la dispoziție un ghid de protejare și recuperare a conturilor social media.

Ghidul, detaliază în opt categorii (Riscuri și amenințări; Măsuri de combatere; Facebook; Instagram; TikTok; WhatsApp; YouTube; Notificare incidente), metodele de protejare și recuperare a conturilor de social media, precum și descrieri privind riscurile, amenințările și vulnerabilitățile la care sunt expuși utilizatorii acestor platforme.

Ghidul integral poate fi accesat  aici (”dnsc.ro”)

Pasaje extrase din Ghid:

Riscuri și amenințări
Preluarea controlului asupra contului (Account Takeover Attack – ATO): Atacatorii cibernetici pot încerca să obțină acces neautorizat la conturile tale de social media prin utilizarea de parole furate sau exploatare de vulnerabilități. După ce au obținut controlul, ei pot să-ți fure identitatea, să posteze informații false ori conținut malițios sau să acceseze informații sensibile.

Măsuri de combatere
Parole puternice:
Creează parole puternice, cu o combinație de litere mici și mari, cifre și caractere speciale. Evită parolele evidente, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie.
Actualizări regulate ale parolelor: Schimbă parolele periodic și evită folosirea aceleiași parole pentru mai multe conturi. Parola trebuie să fie distinctă pentru fiecare cont.
Revizuirea setărilor de confidențialitate: Verifică și ajustează regulat setările de
confidențialitate pentru a controla cine poate vedea informațiile tale și cine poate interacționa cu conținutul tău.
Evitarea linkurilor suspecte: Fii precaut în privința link-urilor și atașamentelor primite prin mesaje sau e-mail. Nu accesa link-uri suspecte sau provenite de la surse necunoscute. Atenție la încercările de phishing: Fii conștient de posibile încercări de phishing și nu furniza niciodată informații personale sau date de conectare, în urma unor solicitări suspecte.
Actualizări regulate ale aplicațiilor: Asigură-te că aplicațiile de social media și cele asociate sunt actualizate la ultima versiune, pentru a beneficia de cele mai recente opțiuni de securitate.
Verificarea sesiunilor active: Monitorizează sesiunile active și dispozitivele conectate la contul tău de social media. Deconectează sesiunile neautorizate.
Folosirea unui VPN: Dacă te conectezi la conturile tale de social media pe rețele publice,
utilizează o rețea privată virtuală (VPN) pentru a securiza conexiunea.
Evitarea aplicațiilor neoficiale: Descarcă aplicațiile oficiale ale platformelor de social media și evită utilizarea aplicațiilor neoficiale sau dubioase.

Ghidul integral poate fi accesat  aici (”dnsc.ro”)