Polieleul (din gr, multă milă, multă îndurare, mult-milostiv) este o cântare de laudă, formată din psalmii 134, 135, 136.
Psalmii polieleului laudă şi preamăresc în chip deosebit milostivirea lui Dumnezeu.
Ceea ce semnifică polieleul este multa milostivire a lui Dumnezeu față de noi. Exprimă bucuria întregii Biserici. După datină în momentul cântării se aprind luminile în Sfânta Biserică și, în vechime, se împărțeau lumânări aprinse tuturor. În vechime şi candelabrele cu lumânări erau mişcate circular într-un dans liturgic al întregii Biserici în lumina lui Dumnezeu, tradiţie care se păstrează astăzi la hramurile mănăstirilor athonite.
Este un moment important în cadrul slujbei, deoarece Ușile Sfântului Altar sunt deschise, iar preotul cădește biserica, dând slavă milei dumnezeiești – „doxologia.ro”
Când se cântă polieleul „Robii Domnului”?
„Robii, robii Domnului. Aliluia. Lăudați numele Domnului, lăudați slugi pe Domnul. Aliluia. Că eu am cunoscut că este mare Domnul. Aliluia…”
Polileul, numit şi multă milostivire, este amintit la Utrenie. Cântarea „Robii Domnului” apare la sărbătorile Mântuitorului şi ale unor Sfinţi cu polieleu. Polieleul „Robii Domnului” este alcătuit din versete alese ale psalmului 134. În tot psalmul este preamărit şi lăudat Domnul nostru pentru marea Sa milostivire… citeste art. integral pe „doxologia.ro”
Vizioneaza videoclipul „Robii Domnului” aici (youtube.com/@ortodoxiasipatria, timp vizionare 4:40)