Acasă Cultură Ce este Miezonoptica?

Ce este Miezonoptica?

„La miezul nopții m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecățile dreptății Tale”

Miezonoptica este prima dintre slujbele divine care alcătuiesc ciclul rugăciunii zilnice de dimineață.
Simbolic, Miezonoptica ne amintește de începutul patimilor Domnului, în special de rugăciunea Sa din grădina Ghetsimani, și de prinderea și aducerea Sa în fața arhiereului Ana, care a avut loc în noaptea trădării Mântuitorului de către Iuda, după Cină. Totodată, ne aduce aminte și de Învierea Sa din morți, care a avut loc în a doua parte a nopții, către dimineață. Scularea în miezul nopții pentru rugăciune este simbolul și preînchipuirea învierii noastre din morți, pentru întâmpinarea Domnului.

Acest serviciu divin s-a dezvoltat ca fiind unul specific monahal, fiind inspirat din Psalmul 118, 62 („La miezul nopții m-am sculat ca să Te laud pe Tine, pentru judecățile dreptății Tale”), dar și de parabola evanghelică a celor zece fecioare (Matei 25, 1-13), care ne relatează că la miezul nopții s-a făcut strigare precum că Mirele vine.

Miezonoptica este alcătuită din două părți, prima aducându-se spre slăvirea lui Dumnezeu, având caracter doxologic, de laudă, iar a doua reprezintă o rugăciune de mijlocire pentru cei morți.

Rânduiala Miezonopticii, pe care o aflăm în Ceaslov, are trei variante:
a. Rânduiala pentru toate zilele din cursul săptămânii, afară de sâmbete și duminici. Aceasta este alcătuită din două părți, dintre care cea dintâi are caracter doxologic, adică se aduce spre slăvirea lui Dumnezeu, iar cea de-a doua este rugăciune de mijlocire pentru adormiți. Partea finală a Miezonopticii de toate zilele este la fel cu cea de la sfârșitul Pavecerniței mici.

b. Rânduiala Miezonopticii pentru sâmbete se deosebește de cea pentru toate zilele săptămânii doar prin unele indicații tipiconale, ce privesc catismele, troparele sau rugăciunile ce se schimbă față de restul zilelor. Sâmbăta, în timpul Postului Mare, nu se fac metanii și nici nu se citește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul „Doamne și Stăpânul vieții mele…”.

c. Rânduiala Miezonopticii pentru duminici de asemenea se deosebește de celelalte rânduieli menționate, tot din punct de vedere tipiconal și prin faptul că partea a doua, adică rugăciunea pentru adormiți, se suprimă, deoarece duminica este ziua de pomenire săptămânală a Învierii.

Trebuie să mai menționăm faptul că din Miercurea Săptămânii Pătimirilor până la Duminica Sfântului Apostol Toma, prima după Paști, nu se mai oficiază rânduiala obișnuită a Miezonopticii. În noaptea Paștilor ea este înlocuită cu Canonul Sâmbetei celei Mari (din Triod), în Săptămâna Luminată cu Ceasurile Paștilor, iar la Nașterea Domnului, la Bobotează și la Buna Vestire se face în locul ei Pavecernița cea Mare cu Litia. De asemenea, când Utrenia se face din ajun seara, sub formă de Priveghere, atunci de obicei nu se mai citesc nici Pavecernița și nici Miezonoptica. Numai în unele mănăstiri, Miezonoptica se citește, în acest caz, dimineața înainte de Ceasuri.

Să cuprinzi frumusețea Miezonopticii în cuvinte, e greu. Mai lesne e să fii acolo, cu totul treaz și cu inima larg deschisă, pregătit să te așezi în fața lui Dumnezeu ca în fața unui Tată iubitor.

Pentru îngeri, odihnă este lauda adusă lui Dumnezeu

E foarte posibil să ți se înmoaie genunchii, să înceapă să te doară spatele sau capul, sau dacă te-ai așezat în genunchi, să te viziteze fără întârziere somnul. Duhul este osârduitor, dar trupul neputincios. Să fii treaz și să te rogi atunci când majoritatea oamenilor se odihnesc înseamnă a lua parte, pentru câteva ceasuri, la viaţa îngerească, în care odihna este lauda adusă lui Dumnezeu. Să ne gândim totuși că sunt oameni care citesc acasă Miezonoptica, fiindcă nu au vreo mănăstire prin preajmă. Aceștia se alătură îngerilor din ceruri, care pururea Îl slăvesc pe Dumnezeu.

Și astfel, cum să nu spui: „Inima mea către Tine, Cuvântule, să se înalţe, şi nimic din dulceţile lumii nu mă amăgească spre dorirea celor de jos? Fiindcă din tinereţile mele multe patimi se luptă cu mine, Tu Însuţi mă sprijineşte şi mă mântuieşte, Mântuitorul meu. Deoarece încredințat sunt eu că prin Sfântul Duh tot sufletul viază şi cu multă curăţie se înalţă, se luminează întru Unimea Treimii, cu sfinţenie de taină. De aceea, strigat-am Ţie, Doamne, cu căldură, dintru adâncul sufletului meu. Fiindcă cel ce şi-a pus nădejdea în Domnul, mai presus este decât toţi cei ce-l întristează”.

Robie ce-ți aduce libertatea

O cântare deosebită și înălțătoare – când în biserică doar lumina lumânărilor despică întunericul – este „Robii Domnului”. Dacă vrei în viața aceasta să câștigi folos, atunci fă-te rob al Domnului, fiindcă doar această robie îți va da libertatea.

Robii, robii Domnului, lăudaţi numele Lui, Aliluia! Cei ce staţi în Casa Domnului, în curţile Lui, cântând: Aliluia! Lăudaţi pe Domnul, că este bun Domnul,  Aliluia!  Cântați numele Lui, că este bun Domnul, zicând: Aliluia! (…)

Că eu am cunoscut că este mare Domnul, Aliluia! Şi Domnul nostru peste tot ce este viu, zicând: Aliluia! Toate câte le-a voit, în ceruri sus El le-a tocmit, Aliluia! În adânc şi pe pământ, pe toate le-a zidit, zicând: Aliluia! El ridică nori din mări, spre ploaie tuturor la vremi,  Aliluia! Soare, vânt şi fulgere arzând  El le-a făcut, zicând: Aliluia! (…) Trimise semne şi minuni, prin mijlocul acestei lumi. (…)

Mulțumire se cuvine Maicii Domnului, Mama monahilor
”Apărătoare Doamnă, pentru biruinţă mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu noi robii Tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”

Un motiv să rămâi până la sfârșitul slujbei de noapte este momentul în care toți călugării, ca o ceată îngerească, îi cântă Maicii Domnului, în fața icoanei Ei, Apărătoare Doamnă. Îi cântă duios, ca unei Mame, Îi aduc mulțumire pentru izbăvirea din nevoi și din ispite și Îi cer ajutorul și ocrotirea pentru ziua ce a început. După ce își cer iertare unii altora, rând pe rând monahii se retrag în întuneric, spre chilii.

Surse text:
”Ce este Miezonoptica? – doxologia.ro”
– De câte feluri este Miezonoptica – ”doxologia.ro”
– Lumina din inima nopţii: Miezonoptica la Pângăraţi – ”doxologia.ro”

Momentul cel mai frumos al vieţii călugăreşti – şi cel cu adevărat propriu ei – este cel al Miezonopticii. Miezonoptica e bucuria, taina şi centrul orarului călugăresc. E apanajul monahilor, ceasul lor de singurătate şi solemnitate, de veghe pentru lume. Așa spunea Nicolae Steinhardt.

Accesează și:
„De câte feluri este Miezonoptica” – „doxologia.ro”
– Rânduiala Miezonopticii din toate zilele – ”doxologia.ro”
– Ce este Polieleul?  – ”stiridigitale.ro”
– Vizionează/ascultă aici polieleul ”Robii Domnului” (conținut găzduit de o terță parte – youtube.com/@ortodoxiasipatria; timp redare 4:40)
– Ascultă aici Cântarea ”Apărătoare Doamnă”  în interpretarea părintelui Arhidiacon Nifon Constantin împreună cu Grupul Psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă (conținut găzduit de o terță parte – youtube.com/@manastirearaduvoda; timp redare 3:20)
– Ascultă aici Cântarea ”Apărătoare Doamnă” în interpretarea Mariei Coman (conținut găzduit de o terță parte – youtube.com/@mariacoman-topic; timp redare 1:45)