Busuiocul (Ocimum basilicum) joacă un rol important în bucătăria mediteraneană, mai ales cea italiană, adăugând o savoare specifică salatelor, pastelor și pizzei. Bucătăria sud-Asiatică, precum cea indoneziană, thailandeză și vietnameză, de asemenea, folosește această plantă.
Pe lângă aroma specifică, busuiocul se bucură de popularitate deoarece dispune de vitamine, minerale și o serie de antioxidanți. Uleiurile sale esențiale, de asemenea, prezintă proprietăți medicinale.
Numele plantei provine din limba greacă și se traduce drept „rege”.
Busuiocul poate dispune de mai multe beneficii, atât ca plantă medicinală, cât și ca ulei esențial. Acesta este folosit în medicina tradițională pentru a trata răceala, inflamațiile căilor nazale și mușcătura de șarpe. Planta dispune de o serie de macronutrienți, precum calciu și vitamina K, dar și o serie de antioxidanți.
De asemenea, busuiocul prezintă o concentrație ridicată de eugenol, o substanță chimică ce se găsește și în cuișoare, ce îi oferă o aromă plăcută.
Antioxidanții sunt esențiali pentru eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi reprezintă molecule ce pot apărea natural, dar și ca urmare a fumatului sau a unui regim alimentar nesănătos. Antioxidanții sunt compuși ce-i pot elimina din corp, scăzând riscul de cancer, boli de inimă, diabet și alte probleme de sănătate ce apar ca urmare a stresului oxidativ. Corpul produse o cantitate de antioxidanți, dar trebuie să-i ia și din regimul alimentar. De aceea, busuiocul poate fi recomandat, deoarece conține antioxidanți precum beta-carotenul.
Ce beneficii pentru sănătate poate avea busuiocul?
Busuiocul poate reduce nivelul mărit de grăsime din sânge
Grăsimile sunt insolubile, ceea ce înseamnă că, colesterolul nu se dizolva în sânge, ci se lipește de anumite proteine, formând lipoproteine.
Busuiocul poate conține substanțe capabile să scadă concentrațiile plasmatice de lipide și ar putea fi benefice în prevenirea hiperlipidemiei și a bolilor cardiovasculare conexe. Busuiocul elimină colesterolul „rău” din sânge sau LDL-ul, scăzând nivelul de lipoproteine din sânge. De asemenea, eugenolul, substanța care se regăsește în busuioc, are proprietăți antioxidante, inhibând oxidarea LDL-ului și prevenind deci bolile de inimă, precum și ateroscleroza.
Busuiocul poate reduce nivelul crescut de zahăr din sânge
Extractul de busuioc a ajutat la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Busuiocul poate fi, în plus, de ajutor în tratarea efectelor pe termen lung ale glicemiei crescute datorită extractului de etanol din frunzele sale.
Busuiocul poate fi o sursă excelentă de vitamine și minerale
Busuiocul conține multe vitamine, minerale și antioxidanți precum luteina, zeaxantina, betacarotenul și betacriptoxantina.
Fiind o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, dar și antioxianți, busuiocul protejează arterele de efectele nocive ale radicalilor liberi din organism. De asemenea, această plantă este bogată în minerale precum calciu, potasiu și mangan, dar și în flavonoizi.
Busuiocul conține, de asemenea, mulți alți nutrienți vitali precum: calciu, vitamina K, mangan, magneziu, fier, zinc, potasiu. Totuși acești compuși dispar în cea mai mare parte, în timpul procesului de uscare al plantei, de aceea alege să consumi busuioc proaspăt, crud ori de câte ori este posibil.
Busuiocul poate fi un antibiotic natural – proprietățile antimicrobiene fac din busuioc un antibiotic eficient.
Busuiocul poate fi un puternic antioxidant – cu un conținut bogat de antioxidanți, busuiocul previne o mulțime de boli printre care și cancerul de sân, de piele, de ficat, de colon și pancreas.
Busuiocul poate fi un antiinflamator eficient – inflamația este un proces normal, care ajută organismul să lupte cu infecțiile. Busuiocul reduce inflamația inhibând eliberarea de citokine proinflamatorii.
Busuiocul poate previni îmbătrânirea – busuiocul acționează la nivel celular împotriva procesului de îmbătrânire, formula activă care conține extract de busuioc exercită efecte antiîmbătrânire atunci când este aplicată local.
Busuiocul poate combate stresul – studiile au scos la suprafață faptul că busuiocul funcționează precum un adaptogen natural, adică ajută organismul să se adapteze la stres, astfel încât acesta să nu îi mai dăuneze.
Cum se utilizează acesta
Busuiocul este adesea folosit pentru a oferi aromă mâncărurilor. Poți folosi busuioc proaspăt pentru preparate precum:
– pizza;
– să aranjezi frunzele peste felii de roșii și mozzarella, peste care stropești câteva picături de ulei de măsline;
– în supe și sosuri de tomate;
– marinată cu busuioc, ulei de măsline și usturoi tocat mărunt;
– în salate.
Contraindicații
Doar o linguriță de busuioc poate oferi o cantitate de 10,8 mcg de vitamina K, care joacă un rol în coagularea sângelui.
Un nivel ridicat de vitamina K poate interacționa cu anumite medicamente, de aceea, dacă urmezi tratament cu anticoagulante este recomandat să te consulți cu doctorul înainte.
Surse text:
– Busuiocul – arma secretă în lupta cu colesterolul mărit – ”doc.ro”
– Busuioc: beneficii, proprietăți, contraindicații – ”medlife.ro”
Foto: ”freepik.com”