„Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de afirmare a conştiinţei naţionale” – Patriarhul Daniel.
Produs de Papa Pictures și Asociația Transilvania Art, docu-drama „AVRAM IANCU-Împotriva imperiului” reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico. Premiera în cinematografele din România a avut loc vineri, 26 ianuarie 2024.
Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie 2023, în nordul județului Hunedoara, în satul tradiţional restaurat RoVillage şi în jurul localității Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos.
„Este un film privat, un adevărat tribut adus Ardealului, de un grup de oameni naționaliști, iubitori de glie strămoșească, de istorie, de adevăr și dreptate… Este o adevărată lecție de istorie, prin care dorim să atingem atât publicul matur, cât și tinerii… viitorul țării. Așa pe hârtie toate acestea par cuvinte mari. Dar vă invit să vizionați filmul și veți vedea și înțelege mai bine la ce mă refer. De fapt cuvintele noastre sunt prea mici pentru ceea ce simțim și ce transmite acest film. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» va fi filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures).
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.
1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari.
Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.
În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.
Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.
Citește art. integral pe ”qmagazine.ro”
Distribuție:
Horia Fedorca – debut
Damian Victor Oancea
Alin Panc
Sandu Popa
Kata Pánczél
Paula Hriscu – debut
Consultanți științifici:
Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș (Universitatea din Oradea / Muzeul Țării Crișului Oradea)
Prof univ dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România)
Lector univ. dr. Radu Româmașu (Uniersitatea din Oradea)
Producători: Alin Panc, Sandu Pop, Romi Carmazan, Claudiu Faur
Producători executivi: Dorian Stan, Raluca Hideg, Romi Carmazan
Director de imagine: Rareș Dima
Montaj: Sabin Filip
Sunet: Ioan Iacoban
Pictor costume: Daniela Diaconescu
Machiaj: Andreea Popescu
Scenografie: cu susținerea RoVillage, scenograf Nicu Resteanu
Citește și:
– Anul 2024 este dedicat eroului națiunii române Avram Iancu – ”basilica.ro”
– Avram Iancu, revoluționar la 24 de ani: Un tânăr animat de dorința de bine pentru națiunea românilor – ”basilica.ro”
– Patriarhul Daniel: Avram Iancu, un luptător pentru libertate şi demnitate naţională – ”basilica.ro”