Acasă Cultură 75 de ani de continuitate și excelenţă în învăţământul politehnic militar

75 de ani de continuitate și excelenţă în învăţământul politehnic militar

Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, subordonată ministrului apărării naționale, este instituție publică de învățământ superior militar, cu personalitate juridică, parte integrantă a sistemului național de învățământ din rețeaua de învățământ de stat, care formează și asigură dezvoltarea profesională a ofițerilor de logistică, serviciul tehnico-ingineresc, a ofițerilor specialiști și a personalului civil selecționat pentru nevoile în domeniu ale structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională sau ale unor beneficiari din țara și din străinătate, în condițiile legii.

Vineri, 17.05.2024, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a marcat îm­plinirea a 75 de ani de continui­tate și excelență în învățămân­tu­lui politehnic militar. În mijlocul membrilor Senatului Universitar și al celor din corpul profesoral al academiei s-a aflat Preasfin­ți­tul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvâr­șit o slujbă de binecuvântare și a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, informează ”ziarullumina.ro”.

Evenimentul a debutat cu o ceremonie militară care a cuprins conferirea Ordinului „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofițer cu însemn de pace pentru militari Drapelului de luptă al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obținute de-a lungul timpului de personalul instituției în activitatea de învăță­mânt și cercetare științifică, precum și pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României.

A urmat o slujbă de binecuvântare săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care la final a transmis cuvântul de felicitare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Împlinirea a 75 de ani de existență a Academiei Tehnice Militare «Ferdinand I» din București reprezintă un moment semnificativ în viața academică și științifică a ingineriei militare, fiind, pe de o parte, un prilej de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învăţământ și cercetare, iar, pe de altă parte, o ocazie de a reafirma vocația și valoarea Academiei Tehnice Militare în contextul societății contemporane, pregătind adevărați profesioniști, caractere puternice, care împărtășesc valori militare specifice, precum: onoare, demnitate, spirit de sacrificiu, solidaritate, loialitate; toate puse în slujba apărării, a ordinii publice și a securității naționale. Felicităm pe toţi organizatorii ceremoniei de sărbătorire a 75 de ani de continuitate și excelență în învățământul politehnic militar, pe toţi profesorii și studenții acestei universități, rugându-ne Domnului Hristos Cel înviat să-i binecuvânteze și să-i ajute pe toţi cei care predau, învață sau lucrează în această înaltă instituție de învățământ academic militar, contribuind la afirmarea valorilor românești la nivel național și internațional”.

Ceremonia s-a încheiat cu inaugurarea Centrului de Excelență în Sisteme Integrate de Armament și Geniu, dezvelirea plăcii aniversare și festivitatea universitară.

Citește art. integral pe ”ziarullumina.ro”.

 

Scurt istoric
Formarea inginerilor pentru nevoile armatei a fost o preocupare mai veche în România care datează din perioada anilor 1924-1925. Documente din anii 1930-1932 atestă preocupări privind înființarea unei structuri tehnice a armatei, care era imperios necesară pentru asigurarea capacității de luptă a acesteia. Prin Legea nr. 72 din 11.03.1932 s-a înființat Corpul tehnic militar, ca organism cu atribuții specifice în armata română. Corpul tehnic militar a creat o instituție de învățământ tehnic în care inginerii erau specializați pentru rezolvarea problemelor specifice armatei și confirmați în diferite arme.

Procesul ce a urmat, de tehnicizare rapidă a armatei, a impus, cu necesitate, înființarea unei institutii militare de învățământ tehnic superior care să satisfacă, sub raport calitativ și cantitativ, nevoia de ofițeri ingineri pentru armata română.

Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a fost înființata la data de 15.09.1949, prin Decretul nr. 371 din 14.09.1949, având drept scop ”să formeze ofițeri ingineri, cu o pregătire corespunzătoare specificului tehnic al diferitelor arme, necesari pentru încadrarea comandamentelor, unităților, formațiunilor și instituțiilor militare de specialitate”.

Structura inițială a academiei cuprindea comanda, facultățile (Armament și Muniții; Tancuri și Moto-mecanizate; Aviație; Transmisiuni; Marină), secțiile și birourile de învățământ și cercetare științifică, compartimentele de logistică, compartimentele de pregătire de lupta, etc. Structura a fost modificată, de-a lungul anilor, în funcție de factori obiectivi și de conjunctura politico-militară.

În anul 1952, prin Ordinul Marelui Stat Major, denumirea instituției a fost schimbată în Academia Militară Tehnică.

În luna august 1953, în urma susținerii examenului de stat, a absolvit prima promoție de ingineri militari din armata română. Cei 69 de absolvenți au primit titlul de inginer militar în specializări din profilurile mecanic și electric.

La 16 octombrie 1954, în baza Decretului nr. 439, Academiei Militare Tehnice i s-a încredințat Drapelul de luptă.

În anul universitar 1956/1957, Academia Militară Tehnică a fost reorganizată pe patru facultăți: Armament; Mecanică; Transmisiuni; Construcții militare și Geodezie.

Durata studiilor în Academia Militară Tehnică a fost inițial de 4 ani, din 1953 de 5 ani, iar din 1957 de 5 ani și jumătate. La terminarea studiilor, după susținerea examenului de stat, absolvenților li s-au acordat diplome de ingineri militari care confereau titularului aceleași drepturi cu ale inginerilor pregătiți în învățământul politehnic civil.

Noul statut al Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” – instituție militară de învățământ politehnic superior, de sine stătătoare – a fost stabilit prin Hotărârile Guvernului României nr. 550/1990 si 612/1992.

Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” este acreditată prin Hotărârile Guvernului României nr. 225/1995, 294/1997, 442/1998, 535/1999, 696/2000 și 410/2002, să formeze ingineri în specializările necesare Ministerului Apărării Naționale, precum și altor beneficiari din țară (Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Informații Externe) și din străinătate.

De asemenea, organizează și desfășoară învățământ postuniversitar pentru specializarea și perfecționarea ofițerilor ingineri și inginerilor civili din Ministerul Apărării Naționale, din structurile sistemului național de apărare, precum și pentru alți beneficiari din țara și din străinătate, inclusiv pregătirea prin doctorat

Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” desfășoară cercetare științifică universitară pe bază de contracte și convenții de colaborare.

Nivelul învățământului din instituție a fost recunoscut prin cooptarea Academiei Tehnice Militare în Consorțiul Universităților Politehnice din România, înființat în 15.01.1998 prin Convenția semnată de rectorii a 8 instituții de învățământ superior politehnic de elită din țară. Totodată, academia face parte din Consorțiul Instituțiilor Militare de Învățământ Superior din România, înființat pe 29.09.2000 la Sibiu prin Convenția semnată de comandanții (rectorii) celor 7 instituții militare de învățământ superior.

Pentru specializările existente au fost modernizate planurile de învățământ, realizându-se pentru pregătirea inginerească un număr de ore comparabil cu cel realizat în instituțiile civile de învățământ politehnic (circa 3800 ore), iar pentru pregătirea militară peste 1700 ore. Au fost introduse discipline noi în domeniul specializării (achiziții, logistică trupelor, managementul activităților tehnico-economice militare, drept internațional umanitar, știință comunicării ș.a.) și a fost începută pregătirea în specializări noi, cum ar fi: sisteme pentru baraje de mine, distrugeri și mascare; automatizarea asigurării topo-geodezice; automatizarea conducerii acțiunilor de luptă ale armelor.

Academia Tehnică Militară „Fedinand I” este singura instituție militară de învățământ desemnată -Academie Regională- în cadrul programului Cisco Networking Academy, calitate în care asigură pregătirea instructorilor și coordonarea academiilor locale din alte instituții de învățământ din armată.

La 6 mai 1995, prin Decretul nr. 75 din 4 mai 1995, Academiei Tehnice Militare i s-a încredințat un nou Drapel de luptă.

În anul 1999, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a împlinit 50 de ani de la înființarea sa, perioadă în care învățământul politehnic militar a avut o evoluție ascendentă, cu realizări și împliniri remarcabile.

La 01 Noiembrie 2004, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a sărbătorit 55 de ani de la înfiinţarea instituţiei, la care au participat personalităţi militare şi civile.

Hotărârea Guvernului României privind organizarea şi funcţionarea Academiei Tehnice Militară, nr. 264 din 14 martie 2007, prevede:

 “Art. 1. – (1) Academia Tehnică Militară, subordonată Ministerului Apărării, este instituţie publică de învăţământ superior militar, cu personalitate juridică, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ din reţeaua de învăţământ de stat, care formează şi asigură dezvoltarea profesională a ofiţerilor de logistică, serviciul tehnico-ingineresc, a ofiţerilor specialişti şi a personalului civil selecţionat pentru nevoile în domeniu ale structurilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau ale unor beneficiari din ţară şi din străinătate, în condiţiile legii”.

La 17 mai 1990, prin Hotărârea Guvernului nr. 550, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a redevenit instituţie de învăţământ superior de sine stătătoare. Senatul universitar a hotărât, cu ocazia revizuirii Cartei universitare, ca data de 17 Mai să fie Ziua Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”.

Pe data de 17 mai 2007, cu prilejul împlinirii a 58 ani de la înfiinţarea Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, a fost înălţat pe catarg drapelul de identificare.

Pe data de 18 mai 2007 s-a desfăşurat Festivitatea prilejuită de împlinirea a 58 ani de la înfiinţarea Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, la care au participat ministrul apărării, Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST, miniştri, secretari de stat, alte personalităţi militare şi civile din ţară şi din străinătate (un mic film se prezintă aici). În finalul alocuţiunii sale, rectorul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I” a spus: “Speranţa şi credinţa noastră ne îndeamnă să continuăm şi să consolidăm acest drum început acum 58 de ani!”. Sursa: ”mta.ro” .