Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este cinstită la 25 noiembrie în Biserica Ortodoxă.
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea și provenea dintr-o familie de rang înalt din orașul Alexandria, din Egipt, fiica guvernatorului provinciei egiptene, Contas.
Sfânta Ecaterina a primit o educație aleasă, studiind lucrările celor mai mari filozofi și dascăli ai antichității. A studiat desăvârșit toată învățătura și știința grecească și latinească. Totodată, ea a învățat meșteșugul oratoriei și multe limbi și dialecte ale multor neamuri din acea vreme. Datorită darurilor înțelepciunii și a frumuseții deosebite, pe care i le-a dat Dumnezeu, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina ajunge să fie una din cele mai admirate femei. Astfel tinerii care proveneau din cele mai bogate familii ale imperiului obișnuiau să ceară des mâna Sfintei, însă ea nu a ales pe niciunul. Le spune părinților că nu se vă căsători decât cu cineva care o va depăși în celebritate, bogăție, frumusețe și înțelepciune.
Mama Sfintei Ecaterina, era creștină dar își ascundea credința datorită prigoanelor care erau împotriva creștinilor în acea vreme. Pentru a o desăvârși în înțelepciune aceasta o trimise pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina la propriul ei duhovnic, un Sfânt sihastru care își petrecea majoritatea timpului în rugăciune, într-o peșteră nu departe care nu era de oraș. Ascultând-o pe Ecaterina, părintele îi spune că el cunoaște un tânăr care o depășește în toate, adică „Frumusețea lui este mai strălucitoare decât strălucirea soarelui, toată creația se supune înțelepciunii lui, bogățiile lui sunt răspândite în întreaga lume, ceea ce nu diminuează ci, dimpotrivă, sporește nespusa sa noblețe”. Imaginea cerescului Mire produse în mintea tinerei fecioare o dorință arzătoare de a-l vedea. Adevărul, după care sufletul ei tânjea, i se va revela. La despărțire, i-a înmânat Ecaterinei o icoană cu Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe și a sfătuit-o să se roage cu credință către Regina Raiului, Maica Cerescului Mire, pentru a o învrednici cu vederea Fiului Său.
Ecaterina s-a rugat toată noaptea și i-a fost dat să o vadă pe Preasfânta Fecioară, care, după ce a îngenunchiat înainte-I, I l-a trimis pe divinul său Fiu să o vadă. Dar Fiul și-a întors fața de la ea spunând că El nu o poate privi pentru că era urâtă, dintr-un neam de rând, calică și fără minte ca oricare alta – fără să fie spălată cu apa Sfântului Botez și fără pecetea Duhului Sfânt. Ecaterina s-a întors la părinte adânc întristată. El a primit-o cu multă dragoste, a învățat-o credința creștină și a îndemnat-o să-și păstreze puritatea și integritatea să se roage neîncetat și a săvârșit taina Sfântului Botez asupra ei. Apoi, iarăși i s-a arătat Maica Domnului cu Pruncul. Acum, Domnul a privit-o cu tandrețe și i-a dat un inel, un dar nespus de frumos de la Mirele Ceresc, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său.
Mâna pe care Sfânta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui său, Iisus Hristos, se păstrează intactă şi astăzi, la mai bine de 1.700 de ani.
În timpul acesta, împăratul Maximian a mers el însuși în Alexandria pentru o sărbătoare păgână. Țipetele animalelor sacrificate, fumul și mirosul jertfelor, focurile aprinse neîncetat și agitația mulțimilor copleșeau Alexandria. De asemenea, erau aduse și jertfe umane pentru că aveau grijă să îi arunce în foc pe acei adepți ai lui Hristos care nu îl lepădau în timpul torturilor. Iubirea Sfintei pentru mucenicii creștini și dorința ei arzătoare de a le ușura soarta au făcut-o pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina să meargă la marele preot păgân și conducător al imperiului, Maximian.
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, deja la vârsta de 18 ani, l-a înfruntat pe Maximian, cunoscut drept unul dintre cei mai violenți persecutori ai creștinilor. Nu doar împăratul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci și filosofii păgâni de la curtea lui, aceștia convertindu-se până la urmă la creștinism. A fost închisă și asuprită cu multe chinuri pentru mărturisirea în Hristos.
Încercările împăratului de a o convinge pe Ecaterina să se întoarcă la păgânism au fost zadarnice, credința tinerei fiind de nezdruncinat.
Maximian, nemaisperând să o convingă pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, a încercat să o ademenească promițându-i bogății și faimă. Primind un refuz hotărât, împăratul a ordonat să fie supusă unor teribile torturi și apoi a aruncat-o iar în închisoare. Împărăteasa Augusta, care auzise multe despre Sfânta Ecaterina, a dorit să o vadă. Convingându-l pe comandantul armatei să o însoțească cu un detașament de soldați, Augusta a mers la închisoare. Împărăteasa a fost impresionată de tăria Sfintei Ecaterina, a cărei față era învăluită de Harul Dumnezeiesc. Sfânta Mare Muceniță Ecaterina a explicat învățăturile creștine noilor-sosiți, iar ei, crezând, au fost convertiți la creștinism.
În ziua următoare, iarăși au adus-o pe Sfânta Ecaterina în fața curții de judecată, unde, sub amenințarea că va fi trasă pe roată, au îndemnat-o să se dezică de credința creștină și să aducă jertfe zeilor. Sfânta l-a mărturisit cu tărie pe Hristos și ea însăși s-a apropiat de roata de tortură, dar un înger a lovit instrumentele de tortură, care s-au rupt în bucăți, în timp ce mulți păgâni treceau pe alături. Văzând această minune, împărăteasa Augusta și curteanul Porfirie împreună cu 200 de soldați au mărturisit credința lor în Hristos în fața tuturor, fiind apoi decapitați. Maximian a încercat iarăși să o ademenească pe Sfânta Ecaterina, propunându-i să se căsătorească cu el, și iarăși a avut parte de un refuz. Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și-a mărturisit cu tărie fidelitatea față de Mirele Ceresc, și apoi după o rugăciune către El, ea însăși și-a pus capul pe butuc sub sabia călăului, pe 25 noiembrie 305. Astfel a luat cununa muceniciei.
La tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte, iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mănăstire cu numele Sfintei, mănăstire zidită de Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare.
Sursă text: ”pravila.ro”
Părticele din Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina se află, în România, la:
– Biserica „Sfinții Trei Ierarhi – Colțea“, București;
– Mănăstirea Mihai Vodă, București;
– Biserica Belvedere, București;
– Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Precupeții Noi“
– Biserica Sfânta Ecaterina, paraclis universitar Facultatea de Teologie „Justin Patriarhul”, București;
– Mănăstirea Comana
– Biserica Vovidenia, Botoșani;
– Biserica „Sfântul Nectarie“ din Iași;
– Mănăstirea Pângărați;
– O icoană relicvar a Sfintei la Capela Leagănului de Copii „Sfânta Ecaterina“.
Troparul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina – Glasul 4
”Cu înțelepciunea ca și cu razele soarelui ai luminat pe filosofii păgâni și ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinței, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa o ai încredințat, dimpreună și pe prigonitorul l-ai mustrat, de Dumnezeu chemată, fericită Ecaterino!Cu bucurie ai alergat la cămara cea cerească, către Hristos, Mirele cel preafrumos, și de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească, înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta”.
Accesează și:
– Viața Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina – ”doxologie.ro”
– Acatistul Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina – ”doxologie.ro”
– Rugăciunea părinților pentru luminarea minţii copilului – ”doxologie.ro”
– Studenții teologi din Capitală au sărbătorit-o pe Sfânta Ecaterina: Este un model viu – ”basilica.ro”